Knäckig rabarber- och nektarinpaj

Nu är det säsong för rabarber och är det något jag älskar så är det knäckig rabarberpaj, serverad med vaniljglass och vaniljsås. Det här är en lite annorlunda variant som vi gjorde i fjol när vi hade några nekatariner liggande i kylen, den är riktigt god. Självklart väljer både du och jag ekologiska råvaror i den mån det är möjligt.

Det här behövs för 6 till 8 personer 

300 gram rabarber (500 om du utelämnar nektarinerna)

200 gram nektariner

2 dl havregryn

2 dl socker

1 3/4 dl dinkelmjöl

1/2 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

125 gram smör

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl ljus sirap

Smör till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna.
  3. Ansar rabarbern och nektarinerna och skär dem i små bitar. Lägg dem i en smor form och bred över smeten.
  4. Grädda mitt i ugnen 40-50 minuter tills den fått fin färg.
  5. Jag väljer gärna att göra min paj dagen innan, så den blir riktigt knäckig och seg, men självklart går det bra att servera varm eller ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.

Något i glaset? Nederburg Noble Late Harvest 2018 (varunr 2741, pris 99,-) är det givna valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *