Julkalender by Erik Grödahl – lucka 1

Äntligen är jag i gång med Sveriges längsta julkalender. Efter en sommar och höst med mycket provande kommer har jag valt ut drycker som döljer sig bak de 54 luckorna. Mestadels en dryck per dag, men ibland gör jag undantag då julkalender sammanfaller medj mina krönikor i Gratistidningen och Munskänkarnas nyhetsbrev.  Det kommer att bli varugrupperna, vitt vin (torsdagar), rött vin (fredagar), mousserande vin (lördagar), alkoholfritt (söndagar),öl (måndagar), starkvin (tisdagar) och sött vin (onsdagar). Merparten av dryckerna kommer från beställningssortiment eller från det tillfälliga sortimentet eftersom det är där många av godbitarna finns. Jag kommer också att tipsa om lämpliga maträtter, desserter eller tilltugg, ja, men då kör vi väl i gång då.

Först ut är ett vin från Libanon, Château Ka Source Blanche 2015 (varunr 4657, pris 119,-). Just Libanon är ett land som jag har ett speciellt förhållande till eftersom det var temat på min första provning för Munskänkarna Piteåsektionen i slutet av februari 2001. Vem hade trott att denna provning skulle bli startskottet för en vinprovningskarriär som numera är mitt levebräd? Inte då jag, jag var riktigt nervös och hade förberett mig minutiöst, hade kopierat mer än 50 oh-papper i färg, det första som hände var att de åkte ner i golvet och min fösta tanke var “Vad är det värsta som kan hända?” – Jag fick mer eller mindre köra direkt från huvudet och hjärtat och det blev succé med den tidens mått mätt. Anledningen till att jag fick hålla provningen var att jag var bäst på vårt ettbetygsprov och fick då som “pris” att hålla en provning på valfritt tema. De andra var lite smartare och körde säkert, klarade provet, men spikade inte, men redan då var jag en tävlingsmänniska och vill ha alla rätt. Det är något som fortfarande genomnsyrar mig. Men åter till Château Ka Source Blance 2015, det är ju därför Ni är här och inte för att läsa gamla anekdoter.

Det är en klassisk libanesisk blend på 45 % Sauvignon Blanc, 25 % Viognier, 23 % Muscat och 7 % Chardonnay. I en blindprovning skulle jag sannolikt ha placerat den i södra Frankrike p.g.a. av den aromatiska doften med toner av blommor, örter och stenfrukter tillsammans med den feta munskänslan och väl inlindade fruktsyran. Det här är ett vin som går utmärkt att dricka idag, men utvecklas med välbehag de närmaste fem åren. Servera 10-12 grader till en ugnsbakad lättrimmad torskrygg med potatispuré, stekt finhackad chorizo och bränt smör. Det är 53 luckor kvar och du är redan i himlen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *