Julkalender by Erik Grödahl – lucka 2

Mazuelo, Carignan, Cariñena, Bovale Grande, Samsó och Mollard är några av namnen på månadens druva. Det här är en favorit i repris, men jag smakade en helt fantastisk Carignan (uppblandad med lite Mourvédre) från Chile i lördags som jag kände att jag ville dela med mig av.

Majoriteten av de vindrickande svenskarna känner druvan under namnet Carignan, som för ett tiotal år sedan var Frankrikes mest planerade blå druvsort, men har nu passerats av Merlot, Syrah och Grenache.

Druvan härstammar troligtvis från Aragonien i nordöstra Spanien. Druvans vetenskapliga namn Mazuelo kommer från byn Mazuelo de Muñò i Burgos i Castilla y Léon. Namnet Cariñena är numera inte tillåtet i Spanien eftersom det finns en vinregion med samma namn i Aragonien, trots det förekommer namnet i Katalonien, men det är en annan historia.

Mazuelo är en liten tjockskalig druva som kan ge mörka, sträva viner med hög fruktsyra. Men hög avkastning framför allt i Languedoc-Roussillon, där 80 % av planteringarna i Frankrike finns gjorde att den tidigare förknippades med enkla volymviner.

Det är framför allt i norra Spanien som mindre producenter har minskat skördeuttagen och producerar koncentrerade högklassiga viner. I Katalonien blandas den ofta med Garnacha.

Samla ihop vinvännerna och bjud på en spännande provning tillsammans med Wallenbergare på älgfärs (recept på grodahl.se den 31/10).

Miloca Cariñena 2015 (varunr 79391, pris 181,-) – Spanien/Katalonien/Monsant

Mazuelo de La Quinta Cruz 2012 (varunr 79054, pris 199,-) – Spanien/Rioja

Vigno Carignan Field-Blend 2015 (varunr 2429, pris 229,-) – Chile/Maule

Lioco Sativa Carignan 2015 (varunr 76529, pris 289,-) – USA/Kalifornien/North Coast/Mendocino.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *