Julkalender by Erik Grödahl – lucka 3

Varje dag är en dag är en bubbeldag, men när det gäller Julkalender by Erik Grödahl, så är det på lördagar som jag rekommenderar mousserande viner. Först ut är en av de stora favoriterna från förra helgens vinmässa i Piteå, Guy Michel Millésime Brut 2002 (varunr 72659, pris 399,-). Den fick höga betyg i tidningen Munskänken för två månader sedan och den sålde slut på några dagar. Nu har lagrets fyllts på, men det gäller att hugga snabbt eftersom efterfrågan är hög.

2002 var året då fotbolls VM spelades i Sydkorea och Japan, Ronaldo var den stora brasilianska hjälten, Frankrike försvann redan under gruppspelet, men de kompenserade det med en magisk årgång vad det gäller Champagne.

Guy Michel håller till i Premier Cru-byn Pierry som är belägen lite sydväst om Munskänkarnas vinort 2018 Epernay. Guy Michel fokuserar på mogen Champagne och hans viner lagras minst 11 år. Hans Champagner framställs från egna druvor, så det är en s.k. odlar Champagne. Guy Michel MIllésime Brut är en cuvée på 40 % Pinot Meunier, 30 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay. Doften är inbjudande och utvecklad med tydliga toner av nybakat bröd och mogna äpplen. Smaken är frisk med en krämig mousse och en lång efterföljande eftersmak. En Champagne av den här digniteten serveras 10-12 grader i stora kupor (exempelvis Riedel Pinot Noir nya Världen) och avnjuts bäst på egen hand.

Den levereras i kollin om tre flaskor, men med tanke på det låga priset och att den har en lagringspotential på minst 15 år, så tycker jag inte skall dela med en vän utan behålla alla flaskorna själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *