Julkalender by Erik Grödahl – lucka 12

Den framstående Johannes Leitz från Rheingau har lyckats med det svåra konststycket att göra ett riktigt bra alkoholfritt vin, hans Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 (varunr 11901, pris 69,-) är enligt mig bäst i klassen.

En av svårigheterna med alkohofria viner är att bevara druvans primäraromer. Jag tycker att merparten av de alkoholfria vinerna är alldeles för artificiella. Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 har en stor doft med toner av färska stefrukter, honung, mogen ananas och mineraler. Smaken är frisk och syran balanserar sötman på ett utmärkt sätt. Josef som är produktansvarig hos importören Johan Lidby berättade på Stockholm Food & Wine att det är tack vare den skonsamma avalkoholiseringsmetoden vakumdestillation som Johannes Leitz har lyckats framställa detta utmärkta vin.

Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 är det perfekta sällskapet till fisk, skaldjur- och vegetariska rätter med inspiration från det ostasiatiska köket, bratwurst med rotmos, surkål och starksenpap är ett annat alternativ eller varför inte prova en lättrimmad ugnsstekt torskrygg  med krossade jamon seranochips på surkålsbädd med vitvinssås och potatispuré?

Möjligheterna att para ihop vin och mat är stora när det gäller detta vin, vilket du kommer att få se på mitt inlägg kommande onsdag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *