Julkalender by Erik Grödahl – lucka 14

Alla som har provat mycket vin med mig vet att röd Bourgogne inte hamnar på topp när jag listar mina favoriter, men det handlar nog i mångt och mycket om att den stil som dominerar på svenska marknaden inte tilltalar mig och om de tilltalar mig, så tilltalar de inte min plånbok. Däremot har jag på plats i Bourgogne genom åren hittat fantastiska viner till mycket plånboksvänliga priser. Men den som letar, den finner även i Sverige och jag blev jag glad när jag hittade Edouard Delaunay Septembre 2021 (Nr 76812, pris 219,-) i ordersortimentet.

Det här är en röd Bourgogne som verkligen tilltalar mig, stor doft med toner av solmogna röda och mörka skogsbär med en touch av ek. Smaken är frisk och medelfyllig med mjuka tanniner och en lång eftersmak med aromer av solmogna skogsbär. Det här är ett vin som är gott idag och kommer att avnjutas med välbehag det närmaste decenniet. Jag har avnjutit det till pasta med en krämig svampsås, kanske inte den vanligaste att äta till röd Bourgogne, men det blev fantastiskt gott ihop. Hälleflundra med krämig sås och jordärtskockspuré är ett annat alternativ som fungerar utmärkt. Jag serverar det gärna mellan 15 och 17 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *