Julkalender by Erik Grödahl – lucka 17

Dricker inte du bara Champagne? Är ett påstående med frågetecken som jag med jämna mellanrum möter när jag är ute och föreläser om vin. Visst är det så att Champagne är det mousserande vin som jag oftast dricker, men det blir också en del Cava när jag håller mina spanska provningar.  Cava är det enda bland Spaniens ursprungsbeteckande viner som kan komma från mer än ett område. Runt 95 % av all Cava framställs i Pendes i Katalonien, men ytterligare ett antal områden, bl.a. Rioja, Valencia och Estramadura framställer Cava. På samma sätt som Champagne framställs Cava enligt den traditionella metoden (två jäsningar).

Ett vin som förekommer flitigt på mina provningar är Llopart Rosé Brut Reserva 2014 (varunr 75914, pris 249,-). Det är en cuvée på 60 % Monastrell, 20 % Garnacha och 20 % Pinot Nor. Doften är inbjudande med en doft av röda skogsbär och rostat bröd. Smaken är frisk och bubblorna är krämiga, eftersmaken är lång med toner av smultron och nougat.

Servera den 10-12 grader i en stor kupa till torskmousse på hembakat knäcke toppat med räkor, svårare än så behöver det inte bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *