Julkalender by Erik Grödahl – lucka 20

Förra onsdagen testade jag ett nytt provningskoncept i Umeå, “Viner och världens smaker” vilket gav mig möjligheten att “smyga in” en Fino i provningen. Tanken var att visa på Finons allsidighet som måltidsdryck, vägen till framgång var enkel, servera den på fyra olika sätt.

Jag började med att servera den på egen hand, tummen ner från 90 procent av provningsdeltagarna, “alldeles för surt och konstig doft (terpentin)” tyckte de flesta. Nästa servering blev tillsammans med en crostini med chokladcremé, flingsalt och olivolja, succén var given, “Gud va gott”. De två sista serveringarna var tillsammans med rumstempererad långlagrad prästost och oliver smaksatta med citron och gensvaret var enhälligt positivt och jag lyckades med min #thesherryrevolution, att på ett fredligt sätt få med mig folket.

Förutom att det är riktigt gott, så kostar en halvflaska Tio Pepe Fino (varunr 8225) endast 64 kronor. Jag rekommenderar varmt att du testar själv tillsammans med dina vänner enligt min fyrstegsraket, Ni kommer att bli sålda.

Här nedan är receptet på chokladcremén.

Det här behövs till 20 crostini
70 gram mörk choklad av hög kvalitet
1 ägg – separera vita och gula
1 1/2 msk socker
1 msk grädde
Crostini
Flingsalt
Olivolja

Gör så här:

  1. Smält chokladen och låt den svalna 10-15 minuter.
  2. Vispa äggvitan till hårt skum.
  3. Vispa ihop äggulan med socker, rör sedan ihop med den smälta chokladen och avsluta med att blanda ihop med den vispade äggvitan.
  4. Bred ut cremen på en crostini, strö över flingsalt och droppa över olivolja (det går också att toppa med jordnötter)

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.