Julkalender by Erik Grödahl – lucka 21

När jag deltog i Nederburg Wine Challenge förra lördagen påmindes jag återigen om storheten hos dessertvinet Nederburg Noble Late Harvest som serverades till desserten, framför allt hur bra lagringspotential det har. Vi serverades bl.a årgång 2009 och det kändes som det fanns många år kvar innan den når sin “peak”.

På Systembolagets hyllor hittar du för närvarande årgång 2017 av Nederburg Noble Late Harvest (varunr 2741, pris 89,-). Det här är ett vin som alltid får höga poäng i Platters South African Wine Guide och den här årgången utgör inget undantag. Från att tidigare ha varit en cuvée som har haft en hög andel Chenin Blanc tillsammans med Muscat de Frontignan och lite RIesling utgör numera Chenin Blanc “endast” 48 % tillsammans med 30 % Muscat de Frontignan, 18 % Grasa de Cotnari och 4 % Riesling. Den rumänska Grasa de Cotnari är ett nytt inslag som förmodligen har influerats av den tidigare chefsvinmakaren rumänen Razvan Macici.

Vinet är framställt av handplockade ädelrötade druvor från Durbanville och Paarl. Doften är söt med tydliga toner av honung, solmogna apelsiner och färska fikon. Trots 212 gram socker per liter känns vinet mycket välbalanserat i munnen tack vare hög fruktsyra. Eftersmaken är lång med toner av cirtrus, honung och färska stenfrukter. Det här är ett allsidigt vin som passar bra till både grönmögelostar och olika desserter. Jag bjuder på två rekommendationer, grönmögelost med fikonmarmelad på fruktbröd och mjölkchokladpannacotta med hallon.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.