Julkalender by Erik Grödahl – lucka 22

Om du rannsakar ditt vindrickande… Hur ofta dricker du ett vin från druvan Pinot Blanc? Visserligen rekommenderade jag en Weissburgunder för några veckor sedan, men för egen del är det sällan förekommande att jag provar Pinot Blanc och det är synd för det kan bli riktigt bra viner.

Druvan är är färgmutation på Pinot Gris som i sin tur är en färgmutation på Pinot Noir, hänger Ni med sä här långt? Under lång tid förväxlades Pinot Blanc med Chardonnay i vingårdarna och när jag doftade på Eckhard Walter Pinot Blanc 2016 (varunr 5488, pris 104,-) kan jag förstå varför. Här återfinns den lätt smöriga tonen jag förknippar med en ståltankslagrad Chardonnay, men här finns också mineralitet (ursprungstypisk, Pfalz) och solmogna päron. Smaken är relativtt mjuk och balanserad med en uppiggande syra och en lång eftersmak med en touch av grapebeska. Ett spännande vin som överraskade mig positivt och som jag varmt kan rekommendera. Beställ gärna några flaskor, för det här är ett vin som kommer att ha en positiv mognadskurva de närmaste 5-8 åren. Servera 10-12 till en toast skagen, det blir en härlig kombo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *