Spanien i allmänhet och Katalonien i synnerhet har fått mycket utrymme i julkalendern denna vecka. I dag är det bubbellördag och det är fokus på Gramona Imperial 2016 (Nr 92682, pris 219,-). Gramona tillhör de producenter som för några år sedan lämnade Cava och går numera under benämningen Corpinnat, vilket betyder något i stil med ”född i hjärtat av Penedès. För att använda Corpinnat skall druvorna komma från ett specifikt område i Penedès, vara ekologiskt odlade och skördade för hand. Vinifieringen skall ske på den egna vingården och vinet skall lagras minst 18 månader på jästfällningen. Gramona Imperial 2016 har fått ligga minst 60 månader på sin jästfällning och har en dosage på 8 gram per liter. Den “expedition liqueur” som tillsätts vid degorgering kommer från Gramonas solera som är över 100 år gammal. Resultat blir att denna cuvée på 50 % Xarel-lo, 30 % Macabeu, 15 % Chardonnay och 5 % Parellada har en stor och välutvecklad doft med toner av brioche, rostade nötter, gula frukter, mineral tillsammans med den jordighet som utmärker ett vin från Penedès. Moussen är frisk och krämig. Ett fantastiskt vin som fungerar utmärkt till exempelvis Jamon Serranolindad Manchego eller oliver. Den är också bra till svåra kryddningar såsom curry och saffran, så det är en perfekt följeslagare till Paellan.