Julkalender by Erik Grödahl – lucka 20

Vi är tillbaka i mitt älskade norra Spanien. Den här gången i det vackra Bierzo som ligger i Castilla y Léon. Området som brukar kallas porten till Galicien, har en lång tradition av vinodling eftersom det ligger efter pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Tidigare producerade de mestadels enkla viner som pilgrimerna skulle skölja ner sina måltider med, men de senaste decennierna har det skett en kvalitetsrevolution och numera framställs några av Spaniens bästa viner i området.

Klimatet är kontinentalt men ändå relativt milt och med viss fuktighet genom vindar från Atlanten. Vinodlingarna ligger mellan 450 och 1 000 m.ö.h. Området förknippas främst med den blå druvan Mencía som är planterad på närmare 70 procent av vinodlingsarealen.

Mencia är en tjockskalig druva som ger rätt mörka viner med toner av mörka frukter såsom plommon och körsbär tillsammans med mörk choklad och salt lakrits. Vinerna har en frisk syra, medelhög strävhet och ofta lite fruktsötma på grund av den höga alkoholhalten som vinerna ofta uppnår.

Ett mycket välgjort vin till ett plånboksvänligt pris är Baltos 2014 (varunr 79246, pris 119,-) från producenten Domino de Tares, där druvorna skördas druvstocker som är mellan 40 och 60 år gamla, vilket ger en lägre avkastning och högre koncentration.

Efter jäsning på ståltank för vinet mogna sex månader på amerikanska och franska ekfat. Resultatet blir ett vin tätt vin med blålila färg, doften är inbjudande med toner av mörka mogna frukter, färsk tobak och choklad. Smaken är frisk med väl inlindade tanniner och fruktsötma, eftersmaken är lång med toner av saltlakrits.

Ett perfekt vin att avnjuta i goda vänners lag tillsammans med lite tapas som oliver, rumstempererad smakrik ost och chorizo.

Beställ några flaskor och har du tur så kanske det så småningom kommer in på hyllan på din lokala Systembolagsbutik.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *