Julkalender by Erik Grödahl – lucka 21

I lördags körde jag “Glöggprovning by Erik Grödahl” och ett av målen med provningen var att få deltagarna att uppskatta när glöggen serveras sval. En av de sorter jag hade med var Blossa 17 Old Delhi. Jag hade läst en del omdömen innan av de som hade serverat den varm, så förväntningarna var inte så stora. Utifrån smakbeskrivningen hade jag gjort en målbild av att servera den till stekt halloumi med currymajonäs, men när jag sippade på den, så insåg jag att den hade mer karaktär av ett “dessertvin”.

Doften är söt med tydliga toner av av mogen mango tillsammans med spiskummin och kardemumma. Chilifrukten som tillverkaren skriver om hittar jag inte, smaken är söt toner av mangojuice.

Att servera den varm tillsammans med russin och mandel är ett dubbelfel som i tennis skulle ge 0-15. Att däremot servera den sval tillsammans med Vit Chokladmousse med romrussin och pepparkakssmulor är som att smasha in en matchboll, en fantastisk kombination.

Receptet som jag hittade jag i Allt om Mat Julspecial 2014, räcker som dessert till 4-6 personer och som tilltugg på ett glöggmingel till 12 personer.

VIt chokladmousse med romrussin och pepparkakssmulor

2 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
1 ägg
1 dl turkisk yognurt

Romrussin
1/2 dl rårörsocker
1/2 dl vatten
1/2 dl rom
1 dl ekologiska russin

Garnityr
Krossade pepparkakor (kör i matberedare med kniven eller med mortel)

Gör så här:

  1. Romrussin: Koka rårörsocker och vatten. Häll i rom och russin. Låt dra ett par timmar.
  2. Vispa grädden fast. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Vispa äggen och tillsätt chokladen snabbt under kraftig omrörning. Blanda i youghurten och vänd till sist ner grädden. Häll moussen i en skål. Låt stå i kylen minst två timmar.
  3. Toppa moussen med romrussin och krossade pepparkakor och avnjut tillsammans med en svalt glas Bloss 17 Old Dehli.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *