Julkalender by Erik Grödahl – Lucka 22

Jämn vecka och onsdag, då bjuder julkalendern på recept, två vintips och ett alkoholfritt tips.

Den här veckan är vi tillbaka på det vegetariska spåret. Min fru är kursledare på en vegetarisk matlagningskurs, så därför har vi experimenterat och diskuterat lite här hemma. För oss som äter en hel del vegetariskt, blir det ”vardag” att tillaga vegetariskt till någon som äter mejeriprodukter och ägg, men när det blir vegan, då gäller det att tänka till. Förra helgen hade jag en Champagneprovning och då var en av gästerna vegan, men den utmaningen gick galant, så nu finns det ytterligare godsaker att vänta i framtiden.

Denna veckas recept är en crossover där svensk husmanskost blir av med korven och tar influenser från Cypern och Asien, lättlagad snabbmat som är riktig gotd. Salladen kan gärna förberedas i god tid innan så att smakerna sätter sig.

Om två veckor återkommer jag med julklappstips och dryckestips inför nyår.

Halloumi Stroganoff med quinoa och sallad på gurka, morot och polkabetor

Det här behövs för 2 personer
1 finhackad gul lök
250 gram halloumi i mindre bitar
2 msk tomatpuré
2 dl kokosgrädde eller kokosmjölk av typen extra smooth/creamier
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
Olja att steka i

Quinoa

Sallad
1 msk ättiksprit 12 %
2 msk socker
3 msk vatten
1 finhackad röd chili

1 tunt skivad morot
2 tunt skivade polkabetor
½ tunt skivad gurka

Gör så här:

  1. Sallad: Blanda ättika, socker och vatten i en skål, rör till sockret löser sig, lägg ner morötter, polkabetor och gurka. Ställ i kylen.
  2. Quinoa: Koka enligt anvisningarna på förpackningen.
  3. Halloumi Stroganoff: Stek löken i oljan i en stekpanna ett 2-3 minuter, tillsätt sedan halloumin och stek tills den får lite färg. Rör ner tomatpuré och kokosgrädde/mjölk och låt koka ihop 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med Quinoa och sallad.

Dryckestips: Kokosgrädde/mjölk och tomatpuré kändes som en liten utmaning, men känslan sade en fruktig Riesling från Rheingau eller Alsace och det fungerade klockrent, den lilla sötman som kommer från kokosmjölken gifter sig med Rieslingvinets höga syra. I vanlig ordning så är det beställningssortiment som gäller. Rings Kalkmergel Riesling 2015 (varunr 79957, pris 139,-) och/eller Louis Sipp Riesling Nature’S 2015 (varunr 79235, pris 179,-). Båda dessa har en härlig ton av mogen ananas, färska stenfrukter och honung och en fräschör i smaken som är det jag vill ha i en Riesling.

Alkoholfritt: Vi fortsätter med Riesling och en av mina favoriter på den alkoholfria hyllan, Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 (varunr 11901, pris 69,-) har samma fräschör och friskhet som de föregående två vinerna och passar utmärkt till denna maträtt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *