Det blev söndag en dag för sent denna vecka, men så är det att leva ett kringflackande liv. Veckans alkoholfria tips är Blossa Vinteräpple (varunr 11978, pris 49,-). Den är en blandning av avalkoholiserat vitt vin och äppelmust från Kivik. Det sistnämnda framgår tydligt i doften som domineras av bokna äpplen, citrusfrukter och pepparkakskryddor. Trots 131 gram socker per liter är inte sötman på något sätt störande utan smaken är fräsch och välbalanserad. För mig är detta en typisk aperitif att servera 10-12 grader till en saffransbiscotti smaksatt med cashewnötter eller lakrits.
Saffransbiscotti ca 40 st.
Ingredienser
100 gram smör
½ gram saffran
1 ½ dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl pistagenötter/cashewnötter och 6-7 bitar finhackade bitar Haupt sötlakrits
Jag smaksatte halva satsen med lakrits och andra hälften med cashewnötter
- Sätt ugnen på 175 o
- Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret. Blanda saffran och matfett. Häll över i en bunke och låt det svalna 10-15 min.
- Rör ner ägg och socker i smör-och saffransblandningen.
- Blanda mjöl, bakpulver med finhackade nötter eller lakrits. Blanda allt och arbeta ihop till en smidig deg.
- Dela degen i fyra delar och rulla ut till en längd på 30 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter och låt dem sedan svalna.
- Sänk ugnstemperaturen till 100 o C, skär varje längd i 10 sneda skivor och lägg dem med snittytan uppåt.
- Torka i ugnen 60-70 minuter. Vänd efter halva tiden.