Julkalender by Erik Grödahl – lucka 18

För min del har det alltid varit Champagne, sen kommer Champagne och sen kommer Champagne.. Men de senaste åren har det faktiskt blivit en del Cava också. För mig var Cava tidigare en sliskig och dålig kopia på Champagne. Den stora boven där är i första hand Systembolaget som på hyllorna erbjuder den typen av Cava och det är vad jag mestadels har provat.

Det är främst genom mitt uppdrag som ambassadör för Terrific Wines som jag har kommit i kontakt med producenten Gramona, som kanske är den främste Cavaproducenten, men till Gramona återkommer jag den 27/11.  Denna dörröppnare har fått mig att  ge Cavan en chans och det är något som har berikat mina smaklökar.

En av dessa är Llopart Rosé Brut Reserva 2014 (varunr 75914, pris 249,-). Den är framställd av 60 procent Monastrell, 20 % Garnacha och 20 % Pinot Noir. Doften domineras av höstäpplen och solvarma smultron i en härlig kombination. Smaken är frisk och bubblorna blir härligt krämiga efter några sekunder i munnen. Eftersmaken är lång med toner bokna äpplen.

För att njuta av den härliga doften, servera inte för kallt utan runt 10-12 grader i Spiegelau Authentis Champagneglas, har du inga? Beställ via erik@chocodeli.se. 6-glas för 279,-.

Vad många kanske inte har reflekterat över är att Cavan passar utmärkt till curryrätter, prova den gärna till kyckling i currysås. Recept kommer på bloggen på måndag, beställ några flaskor och prova själv.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *