Julkalender by Erik Grödahl – lucka 17

“Ge mig en ÖL” sjunger Kenneth och the knutters i sin gamla partydänga. Jag är helt övertygad om att de inte avsåg öl av samma typ som Ballast Point Mocha Marlin Winter Release (varunr 11179, pris 26,50), en öl som är så långt ifrån den traditionella svenska “stor stark” som det går att komma.

Ballast Point är ett av många framgångsrika bryggerier från den amerikanska västkusten. Verksamheten började i San Diego 1996 och sedan dess har verksamheten vuxit explosionsartat, men i likhet med bryggerier som Lagunitas och Sierra Nevada, så har de inte drabbats av växtverk utan framställer forfarande öl av högsta kvalitet.

Ballast Point Mocha Marlin Winter Release är av typen porter och är smaksatt med kaffe och choklad. Det känns tydligt i den inbjudande doften som domineras av nyrostade kaffebönor, i bakgrunden finns härliga toner av mörk choklad, vörtlimpa och sötlakrits. Smaken är torr, mjuk och krämig med en väl inlindad beska. Eftersmaken är lång med toner av nyrostat kaffe, mörk choklad och sötlakrits. Avnjut den 12-14 grader i ett glas med stor kupa tillsammans med en Chokladtryffel smaksatt med samma öl. Receptet följer här nedan.

Chokladtryfflar ca 20 st.

150 gram 70 % choklad av hög kvalitet
1 dl grädde
1 msk honung eller agavesirap
2 tsk smör
1 msk Ballast Point Mocha Marlin Winter Release (kan bytas ut mot annan mörk öl alternativt chokladlikör/cognac/mörk rom)

Polenta att rulla i

  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke av rostfritt stål tillsammans med smöret
  2. Koka grädde och honung och rör och häll över chokladen och smöret, rör ihop till en slät röra, tillsätt chokladlikör eller annan smaksättning och rör ihop.
  3. Ställ i kylen minst 6 timmar. Rullar ihop till 20 bollar och ställ dem i kylen fram till servering.
  4. Sätt lite polenta i en plastpåse, rulla tryfflarna en gång till och lägg dem i plastpåsen och skaka lätt, så att de tryfflarna kläs med polenta. I mång receptet rekommenderas att rulla i kakao, men då blir det alldeles för beskt..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *