Julkalender by Erik Grödahl – lucka 16

Det har definitivt inte varit Italiens vecka. För första gången på 60 år missar de VM-slutspelet i fotboll. Jag lider alltid med förlorande lag på samma sätt som jag glädjs med vinnarna och som en liten tröst till Italien skall de få glänsa lite med ett av sina viner, för än så länge gör de bättre viner än Sverige.

I dag handlar det om en riktig trotjänare på Systembolaget, Vecchioflorio Marsala Superiore 2013 (varunr 8403, helflaska för 109,- och halvflaska för 69,-). Det här är ett riktigt bra köp. Den första flaskan landade på Systembolagets hylla den 2 februari 1992.

Vinet har fått sitt namn från staden Marsala på Sicilien och det är i området runt den staden som Marsalavinerna framställs. Det finns i stigande söthetsgrad från knastertorrt till sött.

Lokalbefolkningen brukar avnjuta den torr medan de viner som exporteras är förstärkta med sprit. Exporten av Marsala startade 1773 när den engelske köpmannen John Woodhouse upptäckte Marsalavinet och likheten med portivn och Madeira fick honom att tro att det skulle uppskattas i England. Det visade sig vara rätt och John Woodhouse återvände till Sicilien och började massproducera vinet, som sedera genom engelskmannen Benjamin Ingham spreds till övriga Europa och USA.

1833 köpte Vincenzo Florio, bördig från Kalabrien land mellan de två största Marsalaproducenterna och senare köpte han upp Woodhouse. I dag är Florio tillsammans med Pellegrino de största tillverkarna av Marsala.

Marsala görs i första hand på de gröna druvsorterna Ansonica (Inzolia), Catarratto och Grillo.

Klassificering sker enligt färg och ålder enligt nedan:
Oro, gyllengul färg.
Ambra, bärnstensfärgad.
Rubino, rubinröd färg, görs av de blå druvsorterna Perricone, Calabrese, Nero d’Avola and Nerello Mascalese
Fine, lagring minimum ett år, varav åtta månader på fat.
Superiore, lagring minimum två år, varav 20 månader på fat.
Superiore Riserva, lagring minst fyra år varav 44 månader på fat.
Vergine eller Soleras, lagring minst fem år varav 56 månader på fat.
Vergine Stravecchio eller Riserva, lagring minst 10 år varav 116 månader på fat.

Vecchioflorio Marsala Superiore 2013 är ett sött vin framställt av druvorna Grillo och Cataretto. Det har lagrats 36 månader på fat. Doften är komplex med toner av knäck, mörk choklad, nötter, torkade stenfrukter, romrussin, citrus och fat.

Smaken är söt och fyllig, eftersmaken är lång med toner av knäck, romrussing, torkade stenfrukter och choklad.

Det här dessertvinet passar utmrärkt till dadlar fyllda med mascarponeost och toppat med karamelliserade valnötter alternativt bara karamelliserade valnötter.

Det är också vanligt att använda Marsalavin i matlagningen, exemelvis i såser. En känd rätt är kyckling marsala, recept på det kommer längre fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *