Julkalender by Erik Grødahl – lucka 15

I dag går resan till distriktet Rueda som ligger i regionen Castilla y Léon i norra Spanien. Rueda förknippas i första hand med den gröna druvsorten Verdejo (betyder grön) som står för 52 % av den planterade arealen i distriktet. Den är Spaniens femte mest planterade gröna druvsort.

Det var morerna som tog Verdejo till Spanien på 1000-talet. Fram tills 1970-talet framställdes det oxiderade viner liknande sherry från Verdejo. Det var producenten Marqués de Riscal som med hjälp av den franska önologen Émile Peynaus började göra friska vita viner och banade väg för andra producenter.

En av dessa är Francois Lurton med vinet Campo Alegre Blanco 2015 (varunr 73785, pris 139,-). Det är en kryddig doft med toner av tropisk frukt, mandariner, vita blommor, bittermandel, gräs och smörighet. Smaken är fet med en mjuk syra och en lång eftersmak med toner av bittermandel och mandarin.

Ett mycket bra vin som går bra att dricka i dag och kommer att fortsätta utvecklas de närmaste 5-7 åren.

Har provat Campo Alegre Blanco både till en smördegspizza med potatis och sardeller samt till en sås på krämig kokosmjölk, kyckling, gul lök, röd och gul paprika smaksatt med curry. Båda rätterna fungerade utmärkt med vinet.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *