Julkalender by Erik Grödahl – lucka 23

Det var Riojaviner som sådde de första fröna till mitt vinintresse i mitten av 1990-talet. På den tiden jobbade jag som datakonsult och under en period jobbade jag borta, så det blev en del flygresor via Arlanda. På den tiden fanns det en Systembolagsbutik på Arlanda där Rest and Fly ligger idag, där brukade jag slinka in och köpa ett par flaskor Rioja Gran Reserva inför helgen från något av de större husen, ett vin som på den tiden kostade runt 100 kronor. Sedan följde en period där kvaliteten på Riojavinerna blev sämre och priset högre, så under en period gick vi skilda vägar, men det senaste decenniet har vi hittat tillbaka till varandra igen. För en sak kan vi konstatera oavsett om vi gillar Rioja eller inte, det finns nog inget vinområde som levererar så hög kvalitet till en ganska moderat peng. En annan framgångsfaktor är lagringspotentialen, de här vinerna lever länge. Ett bra exempel på det är Viña Valoria Gran Reserva som jag avnjöt tillsammans med goda vinvänner förra året när jag fyllde 50, det här var ett vin som var inköpt för 30 euro i Vilnius några år tidigare. Jag trodde att det skulle vara som min bild av en 50-åring, trött och på väg utför, men min bild av 50-åringen var helt fel, det var fortfarande ungt och spänstigt.

Det pratas ofta om två stilar när det gäller röd Rioja, traditionell och modern. Den traditionella har lagrats på amerikanska ekfat och identifieras via den rödbruna färgen och doften av dill. De moderna är svårare att identifiera, oftast är de mycket mörkare i färgen och doften varierar rätt mycket.

Ett hus som gör högklassiga viner i den moderna stilen är Muga. Deras Muga Reserva 2015 (varunr 73711, pris 169,-) är ett mästerverk i sin genre. Det är framställt av 70 % Tempranillo, 20 % Garnacha och 5 % vardera av Graciano och Mazuelo (Cariñena). Vinet lagras för 6 månader på stora traditionella fat innan de lagras 24 månader på små ekfat, där 60 % är nya franska och 40 % nya amerikanska. Innan vinet kommer ut på marknaden vilar det på flaskan ett år.

Stort doft med toner av plommon, körsbär, nyrostat kaffe och mörk choklad. Smaken är fyllig med frisk fruktsyra och väl integrerade tanniner. Lång och mjuk eftersmak. Servera 15-17 grader till renskav som har stekts och sedan fått koka ihop med lite grädde och lingon tillsammans med potatispuré smaksatt med Västerbottensost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *