Julkalender by Erik Grödahl – lucka 24

En månad för julafton bjuder jag på ett pangvin. Årgång efter årgång levererar Gramona Imperial på högsta nivå. I dag är det fokus på Gramona Imperial 2017 på magnum (Nr 56166, pris 525,-). Vinet utsågs nyligen till världens bästa biodynamiska mousserande vin i världen vid The Champagne and Sparkling Wine World Championship, inte nog med det det blev även utsett till bästa Corpinnat och bästa mousserande från Spanien, m.a.o. ett mästarvin. Vad är då Corpinnat? Ordet betyder något i stil med ”född i hjärtat av Penedès. För några år sedan valde nio odlar att lämna Cava och bildade Corpinnat. För att använda Corpinnat skall druvorna komma från ett specifikt område i Penedès, vara ekologiskt odlade och skördade för hand. Vinifieringen skall ske på den egna vingården och vinet skall lagras minst 18 månader på jästfällningen.

Gramona är det “lyckliga resultatet” av två krig, under spanska inbördeskriget och andra världskriget kom de inte åt sina vinkällare och när det provade vinerna efter tio år på jästfällningen insåg de att långlagrat är det de skall jobba med. Gramona Imperial har legat 60 månader på jästfällningen. Vinet har en stor utvecklad doft med toner av honung, gula frukter, brioche och rostade nötter. Smaken är mycket frisk med en krämig mousse. Denna cuvée på 50 % Xarel-lo, 30 % Macabeu, 15 % Chardonnay och 5 % Parellada lämpar sig till rätter med saffran och curry, så varför inte prova en paella.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *