Vintips inför jul och nyår

En vecka senare än vanligt, men här kommer mina dryckestips inför jul- och nyår. Viner märkta med ord innebär ordersortiment, så där behövs det lite framförhållning, även om jag upplever att leveranserna har fungerat mycket bra hela hösten. Sedan september har Systembolaget börjat med förskottsbetalning vid beställningar från ordersortimentet, ett bra system eftersom det fungerar väldigt smidigt vid uthämtningar.
Jag upprepar det jag skrev förra året, tänk också på att shoppa lokalt inför julen om vi vill ha kvar en levande stad i framtiden och Ni som hellre vill ge bort en upplevelse, ge bort ett presentkort på ett restaurangbesök, en hotellövernattning, SPA, glasblåsning eller liknande.
Men nu hoppar vi till drycken och börjar med bubblor. Jag skriver som de senaste åren, börja med det bästa nyårsbubblet vid lunchtid eller tidigt på eftermiddagen/kvällen eftersom det är då Ni har bäst förutsättningar att uppskattade det.
Mousserande
Domaine Sanit-Rémy Crémant d’Alsace Cuvée Prestige Brut – Ord (Nr 79928, pris 209,-) – En högklassig Crémant som vunnit stor uppskattning på mässor och provningar under hösten.
Feuilles d’Or Vouvray Brut 2013 – Ord (Nr 53195, pris 325,-) – Här har vi bubblet för dig som älskar mognadstoner i kombination med krämiga bubblor, vill du imponera på gästerna, då är det vinet du skall plocka fram.
Palmer & Co Brut Reserve – finns på hyllan i många butiker (Nr 7372, pris 369,-). Här får vi elegans och komplexitet i samma glas, ett riktigt fynd. Den här fungerar lika bra som aperitif som till fisk, skaldjur- och kycklingrätter med syrliga eller krämiga tillbehör.
Black Chalk Wild Rose 2020 – Ord (Nr 55900, pris 500,-) – England sägs vara det ”nya Champagne” – klimatförändringarna talar till det svalare Englands fördel och här är det samma jordmån som i Champagne, det var också i England som det första bubblet såg dagens ljus. Likt många andra ”innovationer” var det ett misstag, det fanns jäst kvar i flaskan när korken sattes på och en andra jäsning startade.

Något starkt till osten på lilla julafton kväll
När du har klätt granen, skrivit julklappsrimmen och sitter framför Bingolotto, då skall du unna dig några bitar rumstempererad långlagrad hårdost, exempelvis Västerbotten eller Präst och avnjut dem tillsammans med ett glas Churchill Late Bottled Vintage (Nr 8016, pris 129,- för halvflaska respektive 229,- för helflaska), finns på hyllan i de flesta butiker. Tänk bara på att ostens sälta vill ha mer sötma från vinet och vice versa, så det kan vara klokt att klä granen innan.
Vin, öl eller julmust till julbordet är upp till var och en att välja, men du som väljer vin får här några tips.

En fino till den inlagda sillen
Vågar du utmana ödet och ta en torr sherry till sillen? Det borde du, när du väl har lärt dig att tycka om kombinationen, så längtar du till nästa gång. Tio Pepe Fino (Nr 8225, pris 79,-) är ett utmärkt alternativ.

Ett aromatiskt vitt till laxen och äggen
Domaine Saint-Rémy Pinot Gris Réserve 2022 – Ord (Nr 78605, pris 215,-) är vinet som alla tycker om, en perfekt följeslagare till laxen och äggen toppade med majonnäs och räkor.

Ett lätt rött till Janssons Frestelse, köttbullarna och julskinkan
Till Janssons Frestelse, köttbullarna och julskinkan skall det vara ett lätt rött, Didier Desvignes Morgon Les Charmes 2021 – Ord (Nr 79184, pris 189,-) Servera det 15-16 grader för optimal njutning.
Julklappstips
Jag avslutar med två röda julklappstips:
Cantina Valle Isarco Lagrein 2020 – Ord (Nr 57859, pris 219,-) – Druvan Lagrein som har sin hemvist i Alto Adige i Südtirol i norr Italien har blivit en favorit under året, här köper du inte ”grisen i säcken”.
Muga Reserva Selección Especial 2019 – finns på hyllan alternativt beställning (Nr 90384, pris 295,-) – Bara namnet Rioja är en kvalitetsgaranti i sig, ett fantastiskt vin som utvecklas med välbehag de närmaste decennierna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *