Julkalender by Erik Grödahl – lucka 29

Ett vin som var vanligt förekommande som matvin på mina provningar på temat Munskänkarnas vinort 2016 Montsant/Priorat var Brunus Blend 2011 (varunr 32158, pris 89,-) från Montsant. När årgången 2011 släpptes kostade vinet 121 kronor och redan då tyckte jag att det var väldigt mycket vin för pengarna. 18 månader senare har det prissänkts med 32 kronor och numera kostar det 89 kronor.  För mig är det en gåta att det inte har sålt slut.

Brunus Blend, är precis som det låter en “blend”, det är 56 procent Cariñena, 33 procent Garnacha, 5 procent Syrah, 3,5 procent Merlot och 2,5 procent Cabernet Sauvignon. Vinet lagrades 12 månader på barrique (225 liters fat).

Doften är komplex med begynnande mognadstoner, mörka frukter såsom plommon och körsbär, färsk tobak, nyrostat kaffe och mörk choklad. Det är en angenäm alkoholvärme i smaken som har en bra balans mellan fruktsyra och strävhet. Eftersmaken är lång med toner av mörka frukter, romrussin och mörk choklad.

Servera 15-17 grader i ett Spiegelau Authentis rödvinsglas tillsammans med lite oliver och chorizo.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *