Julkalender by Erik Grödahl – lucka 28

Niepoort är en producent som främst förknippas med portvin. Dirk Niepoort som driver firman tillsammans med sin syster Verena är tillsammans med producenterna Quinta do Vallado, Quinta do Crasto, Quinta Vale D. Maria and Quinta do Vale Meão de som ligger bak utvecklingen av torra bordsviner i kanske världens vackraste vinregion Dourodalen.

Om vi bortser från de kända varumärkena så har portugisiska viner tyvärr svårt att “slå” i Sverige, en orsak är förmodligen att det sällan är endruveviner och att druvsorterna är okända för gemene kvinna och man.

Niepoort Vertente 2013 (varunr 78257, pris 179,-) är ett typexempel på ett sådant vin, framställt på fyra druvsorter Tinta Amarela, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca och Touriga Nacional. Efter jäsning på ståltank och 18 månader på franska fat blir resultatet strålande. En komplex doft som domineras av toner från solmogna mörka frukter i kombination med nyrostad kaffe och mörk choklad. Smaken är välbalanserad med väl integrerade tanniner och en mjuk eftersmak med toner av mörka frukter.

Servera den 16-18 grader till en långkokt gryta smaksatt med en skvätt Vertente.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *