Julkalender by Erik Grödahl – lucka 37

Den här inlägget publicerades i Gratistidningen i Piteå den 6/12 och innehåller några gamla godingar och några nyheter som släpps den 8/12.

Jul och nyår närmar sig med stormsteg. Den här veckan är temat nyårsbubbel, julklappsviner och ett vin till osten dagen före julafton. Det är bra att beställa dessa viner i god tid eftersom ledtiden är lite längre i december och det är tråkigt att stå på Systembolaget några dagar innan nyårsafton när hyllorna gapar tomma på Champagne och det enda alternativet är en sötsliskig och opersonlig massproducerad Prosecco.

Avstå de stora producenterna utan välj från de småskaliga som jag rekommenderar för en större upplevelse, det är ju trots allt nyår bara en gång per år.

Min rekommendation är att börja med det bästa nyårsbubblet tidigt på eftermiddagen/kvällen eftersom det är då Ni har bäst förutsättningar att uppskattade det, sedan kan Ni fortsätta kvällen med en Crémant de Bourgogne. När Ni är framme vid 12-slaget fungerar det lika bra med alkoholfritt, det kommer ju en morgondag också med nyårskonsert och backhoppning.

Bubbel

Georges Vesselle Collection Millesimes Grand Cru Brut 2002 (varunr 77677, pris 559,-)

För dig som villa ha det bästa, ett fantastiskt elixir på 90 % Pinot Noir och 10 % Chardonnay. Beställ redan i dag för att säkra dig några av de 76 flaskorna som finns kvar på den svenska marknaden.

Pointillart Leroy Descendance Brut NV (varunr 70318, pris 299,-). En oerhört prisvärd och komplex Champagne framställt på de blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier. Beställ några flaskor och vi kanske får se den på hyllande i din närmaste Systembolagsbutik.

Misal Prestige Extra Brut (varunr 77684, pris 249,-). Från Munskänkarnas vinort 2017 Istrien i Kroatien kommer detta mycket trevliga bubbel. Det är en cuvée på Chardonnay, Pinot Noir, Malvazija. Den är smakrik och frisk med mjuka bubblor.

Gramona Imperial Gran Reserva 2012 (varunr 91008, pris 199,-). Sitt framför datorn klockan 10 den 8/12 och beställ några flaskor av denna högklassiga Cava. Den kommer från den bästa producenten av Cava, Gramona, som extra bonus biodynamiskt odlat. Det är en cuvée på 50 % Xarel.lo, 40% Macabeo, 10% Chardonnay.

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (varunr 7725, pris 149,-). Från en av mina favoritproducenter Clotilde Davenne i Chablis kommer detta välgjorda bubbel. Perfekt att fortsätta kvällen med. Det här är Champagneklass för halva priset, finns på hyllan i bl.a. Piteå.

Alkoholfritt

Utöver ovanstående får vi inte glömma de alkoholfria alternativen och här bryter jag mot mina principer och rekommenderar två kändisviner, men det är inte vilken kändis som helst, det är en av världens främsta Champagnekännare Richard Juhlin och det ser jag som en trygghetsgaranti.

Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine (varunr 1979, pris 89,-). Ett friskt och fruktigt vin framställt på 100 % Chardonnay, den här är riktigt bra.

Richard Juhlin Non-Alcoholic Wine Sparkling Rosé (varunr 1983, pris 89,-). Betydligt torrare och friskare än Blanc de Blancs, framställt på 90 % Chardonnay och 10 % Pinot Noir.

Julklappstips

Châteuneuf-du-Pape Les Cailloux 2015 (varunr 79121, pris 299,-). Fungerar lika bra till nyårsmiddagen som julklapp. Ett välbalanserat och smakrikt vin som är drickmoget idag, men klarar ytterligare 10-15 år i källaren.

Mazuelo de La Quinta Cruz 2011 (varunr 79054, pris 199,-). ”Tips från coachen”, för mig är det en gåta att detta vin fortfarande finns tillgängligt. Det här vinet har allt man kan önska sig från ett rött smakrikt vin. Beställ några flaskor innan det tar slut.

Till uppesittarkvällen
När granen är klädd, julklapparna inslagna och rimmen skrivna, då korkar du upp en flaska Niepoort Late Bottled Vintage 2012 (varunr 76228, pris 209,-). Servera det 12-14 grader och avnjut det tillsammans med några bitar rumstempererad långlagrad prästost eller Västerbottensost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *