Julkalender by Erik Grödahl – lucka 38

I går kväll hade jag en vin och chokladprovning på mysiga Pensionatet i Piteå, vilket föranledde att detta inlägg fick skrivas om lite. Embryot till en ny superkombination har skapats. Att Alambre Moscatel de Sétubal 2012 (varunr 8117, pris 69,-) skulle dyka upp bakom lucka 38 har sedan länge varit klart. Det var kombinationen med en chokladmousse där basen var Ica Selection Blond med karamelliserat socker som gav upphov till en fantastisk känsla i munnen. Vinet och desserten var som gjorda för varandra.

Kombinationen tillkom av en ren tillfällighet. Jag var på ICA och skulle köpa “dålig” pedagogisk choklad till provningen och när mitt öga skådade denna choklad, fick jag en idé som visade sig vara klockren. Det var helt enkelt så att jag bytte ut den vita chokladen i ett recept som jag brukar ha på mina glöggprovningar, där jag serverar moussen med krossade pepparkakor och romrussin. Den här gången serverade jag moussen naturell. Jag kommer att utveckla receptet och byta ut Ica Selection Blond mot bättre choklad, exempelvis Beschle Caramel Organic Milk 39 % något som kommer att lyfta denna dessert ytterligare några steg.

Men vi börjar med vinet, Alambre Moscatel de Sétubal är ett starkvin som får sin högre alkoholhalt genom att jäsningen avbryts med tillsats av brandy. Skalen får vila med musten ytterligare tre månader, något som ger vinet koncentration i smaken.

Doften är aromatisk med toner av torkade stenfrukter, russin, bränt socker (påminner om doften när jag gör karamelliserade valnötter) och citrusfrukter. Smaken är söt och fyllig med en lång eftersmak med toner av torkade stenfrukter, knäck med nötter och apelsinchoklad. Servera 10-12 grader, En öppnad flaska kan förvaras i kylen ett par månader och med tanke på det låga priset, pratar vi om ett riktigt fyndvin.

Chokladmousse 
2 dl vispgrädde
150 gram Blond- eller mjölkchoklad med karamelliserat socker
1 ägg
1 dl turkisk yognurt

Gör så här:
Vispa grädden fast. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Vispa ägget och tillsätt chokladen snabbt under kraftig omrörning. Blanda i yoghurten och vänd till sist ner grädden. Häll moussen i en skål. Låt stå i kylen minst två timmar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *