Julkalender by Erik Grödahl – lucka 36

“Julkalender by Erik Grödahl” är ett projekt som jag förbereder under lång tid. Det mesta är klart innan den 1. november när det drar igång, det är bara julölen som provas i “realtid”. Dagens lucka gjordes redan i början av juli i den lilla semesterorten Razanj i Dalmatien i Kroatien. Semestern är utmärkt tillfälle att i lugn och ro, prova och avnjuta allehanda drycker, men också testa nya matrecept. Så jag brukar fylla bilen eller resväskan med ett antal flaskor.

Luddite Saboteur Red 2015 (varunr 79765, pris 249,-) är ett vin som har gjort denna resa. Det här vinet kommer från en av de sydligaste vinområdena i Sydafrika Bot RIver i Cape South Coast. Det är en cuvée (svårt att hitta ett bra svenskt ord) på 77 procent Shiraz, 11 procent Mourvédre, 9 procent Cabernet Sauvignon och 3 procent Cabernet Franc.

Shirazdruvorna har jäst på ståltank och de övriga på små ekfat för att sedan lagras på franska ekfat i tolvmånader, varav 50 procent nya.

Det är en komplex doft med tydliga toner av solmogna mörka frukter, lakrits, svartpeppar, lite druvtypiska animaliska shiraztoner och fynbos. Smaken är varm och välbalanserad med mjuka tanniner. Eftersmaken är lång med toner av solmogen mörk frukt och lakrits. Servera den 14-16 grader till småplock som oliver, charkuterier och hårdost på komjölk. Intressant är att de har valt att försluta vinet med kronkapsyl, så glöm inte kapsylöppnaren om du är rädd om tänderna.

Stark köprekommendation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *