Vit, mogen och fatlagrad Rioja, det är för de flesta ett s.k. sällanköpsvin, synd för det är riktigt gott. En av mina favoriter är Bordón Viña Solé Reserva 2011 (varunr 73994, pris 169,-). Det är en stor doft och mogen doft med toner av brynt smör, nötter, citrus och fat. Frisk smak med en mjuk munkänsla och lång, lång eftersmak. Vinet är gjort på 100 % Viura, efter jäsning på ståltank har det fått vila 18 månader på amerikanska ekfat och ytterligare 18 månader på flaska innan lansering, i det här fallet pratar vi om runt sju år på flaska. Det här är ren och skär njutning, jag avnjuter den gärna till den heta fiskgrytan som det finns recept på nedan och jag lever som jag lär, för det blir kvällens middag och vinupplevelse.
Den här fiskgrytan har sitt ursprung vid Medelhavet, den är lite som en mix mellan spansk Bacalao och den kroatiska Brudet. Jag gillar kombinationen hetta från chilin och syrligheten från citronen.
Det här behövs för 3-4 portioner
2 finhackade vitlöksklyftor
10-15 gram finhackad persilja
Saft och skal från en halv citron
1 dl olivolja
1 liten finhackad gul lök
1/2 tsk salt
600 gram torskrygg skuren i bitar
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 tsk paprikapulver
1 1/2 krm cayennepeppar
1 röd finhackad chilifrukt (om du vill ha grytan riktigt het behåller du kärnorna)
400 gram krossade tomater (Mutti)
1 1/2 dl vitt torrt vin
5 dl fiskfond
Ev salt
200 skalade räkor
Bladpersilja
Gör så här:
Mixa vitlök, persilja, citronskal, citronsaft, olivolja, lök och salt till en slät röra.
Blanda röran med fisken i en skål. Låt stå i kylen minst en timme.
Hetta upp olivoljan tillsammans med paprikapulver, cayenepeppar, chilli och lök i en gryta, fräs 2-3 minuter. Tillsätt krossade tomater, vin och fiskfond och sjud 15-20 minuter.
Lägg i fisken och röran och sjud ytterligare 10-15 minuter på låg temperatur. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.
Servera i skålar och toppa med räkor och bladpersilja.