Vad som överraskar mig när jag håller ölprovningar för allmänheten är hur mycket uppskattning de syrliga ölen vinner. När det skall röstas om provningens bästa öl samlar surölen oftast mer än 50 procent av rösterna. Personligen är jag väldigt svag för suröl och gärna de som är smaksatta med körsbär. En favorit är Oude Kriek Boon á l’Ancienne 2016 (varunr 1673, pris 59,-). Det här är en spontanjäst Lambic där en blandning av ung och äldre Lambic har fått jästa tillsammans med vilda körsbär, hela 400 gram per liter öl. Doften är julkryddig tillsammans med tydliga toner av syrliga körsbär och körsbärkärnor, doften påminner lite om en Chianti Classico. Smaken är syrlig med en balanserad fruktsötma och en lång eftersmak med toner av syrlig körsbär och mjölkchoklad.
Den här ölen är rena ungdomen och baksidesetiketten säger “best before 14/11 2037”, så här finns det lagringspotential. Köp hem några flaskor och förvara dem stående i källaren och prova med två års intervaller. Servera gärna med en rumstempererad långlagrad gräddost för att maximera smakupplevelsen.