Julkalender by Erik Grödahl – lucka 41

I går kände jag mig syrlig, i dag känner jag mig stark. Dagens resa går till den ofantligt vackra Dourodalen i norra Portugal. Jag gjorde min första besök där 2004, dagen efter Zlatans fantastiska klackmål mot Italien. Mitt senaste besök var 2014, då Porto/Douro var Munskänkarnas vinort. Den här vinregionen har två namn, bordsvinerna benämns Douro och de förstärkta vinerna Porto. Det är genomgående hög klass på vinerna, men av någon anledning så har de svårt att vinna den uppskattning de förtjänar i Sverige och det är synd för att det är både högklassigt och prisvärt.

Ett lysande exempel på detta är Barão de Vilar 10 year old Tawny (varunr 8005, pris 99,-) från producenten Barão de Vilar-Vinhos som drivs av bröderna Alvaro och Fernando van Zeller. Tawny är en typ av portvin som genomgår en längre fatlagring och är en blandning mellan flera, vilket i praktiken kan innebära att en 10 årig Tawny kan ha en medelålder på 15 år, benämningen 10 year avser karaktär som en 10-åring. Namnet Tawny kommer från engelskans ord för läderfärgad. 
Barão de Vilar 10 year old Tawny har en kryddig doft med toner av torkade frukter, rostade nötter och mörk choklad. Smaken är söt (99 gram socker per liter) och välbalanserad med en lång och mjuk avslutning med toner av russin och karamelliserade valnötter. Servera 14-18 grader till rumstempererad hårdost och karamelliserade valnötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *