Julkalender by Erik Grödahl – lucka 42

I dag går resan till Damery i Champagne, en liten by som ligger en mil från Epernay. Där finns den lilla producenten Goutorbe-Bouillot som drivs av Bastien Papleaux tillsammans med sina föräldrar Dominique och Dominique, jo det är en man och en kvinna. Jag har vid två tillfällen haft förmånen att besöka dem, senast i oktober. Deras egendom omfattar 8 hektar och de framställer runt 50 000 flaskor per år.

Deras Cuvée Louise B (varunr 73420, pris 499,-) har vunnit stor uppskattning på mina provningar under hösten. Det är en cuvée på 50 % Pinot Noir och 50 % Chardonnay. Det är en högklassig Champagne med stor komplexitet. Doften domineras av bokna äpplen, rostat bröd och nötter, smaken är mycket frisk med en krämig mousse som ger en fin balans. Lång och fin eftersmak med toner av citrus, nötter och bokna äpplen.

Servera den 10-12 grader i en stor kupa, exempelvis Riedels Pinot Noir nya världen, gärna till löjrom i krustader toppat med lite smetana, mer komplicerat än så behöver det inte vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *