I dag återvänder jag till Kroatiens första svenskägda vingård och tar turen från fastlandet till byn Smokovica på ön Korčula i Dalmatien, ön där Marco Polo föddes 1254. Från Smokovica kommer druvsorten Pošip Bijeli i fortsättningen benämnd Pošip en druvsort jag stiftade bekantskap med när jag besökte ön förra året. Druvan upptäcktes för ungefär 200 år sedan. Pošip är en korsning mellan Zlatarica Blatska Bijeli och Bratkovina Bijela.
Pošip är en av de viktigaste druvsorterna för vita kvalitetsviner i centrala Dalmatien och kustnära Kroatien. Pošip står för ungefär 1,5 % av den planterade arealen i Kroatien.
Pošip ger mestadels friska fylliga viner med toner av vita blommor och färska stenfrukter något som tydligt visar sig i Merga Victa Pošip 2018 (varunr 72574, pris 129,-). Merga Victa, det forna namnet på byn Smokvica, betyder ”vägen till vatten” på det utdöda språket gammal-dalmatiska. Det här är ett riktigt fyndvin som du serverar 10-12 grader till den lättlagade fisksoppan som du får receptet på här nedan. Vinet fick en silvermedalj i International Wine Challenge 2020.
Lättlagad fisksoppa
Det här behövs till 2-3 personer:
400 gram färsk eller fryst torsk
400-500 gram krossade eller passerade tomater
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 torkad piri piri
1 pkt saffran
1 tsk salt (alternativt 1.5 msk koncentrerad fond, gör gärna en egen på räkskalen)
5 dl grädde
1/2 – 1 dl fint hackad dill
500 gram räkor med skal
Smör
Skala räkorna (gör gärna fond på skalet). Skär fisken i bitar.
Fräs lök, vitlök och saffran i smör utan att det tar färg.
Tillsätt tomaterna, piri piri och salt eller fond, koka upp och tillsätt fisken, dra ner värmen och låt det sjuda 7-minuter, tillsätt grädden och koka upp.
Blanda i dill och räkor. Servera med aioli och nybakt bröd.
Aioli (räcker till 2-3 personer)
Här har jag valt en neutral olja eftersom soppan har så mycket smaker, aiolin är mer en smakhöjare som kan klickas i soppan eller doppa brödet i.
1 äggula
4/5 tsk vit balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1.5 krm salt
0.5 krm vitpeppar
2 dl rapsolja
2 finhackade vitlöksklyftor (använd inte vitlökspress, då kommer det mycket vätska)
Mixa ihop alla ingredienser förutom oljan och vitlöken, använd mixerstav med visp.
Tillsätt oljan droppvis och vispa hårt till krämig konsistens. Blanda ner vitlöken.