Julkalender by Erik Grödahl – lucka 47

I fredags träffade jag på en mycket trevlig bekantskap Saison D’Etre (varunr 1617, pris 67,90) från Stockholm Brewing. Saison har sitt ursprung från vallonska landsbygden på gränsen mot Frankrike. Saison är franska och betyder säsong och redan på 1600-talet bryggdes ett öl under vinter och vår som påminner om vår tids saison.
Ölet var tänkt skulle hålla över sommaren och fungera som en uppfräschande dryck för de säsongsarbetare (les saisonniers) som var ute på fälten och jobbade med skörden. En saison kunde mycket väl innehålla andra grödor än spannmål och kryddas med det man hade till hands. En viss syrlighet från mjölksyrebakterier samt även en stallig ton från vildjäststammar, exempelvis brettanomyces, var nog också vanligt förekommande.

Saison D’Etre har en stallig doft med toner av färska stenfrukter och citrus. Smaken är mycket frisk och välbalanserad. Servera den 10-12 grader som aperitif i ett glas stor kupa till marinerade minipaprikor fyllda med färskost (finns att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *