Julkalender by Erik Grödahl – lucka 48

En av topproducenterna i Katalonien är Gramona och deras viner framställdes tidigare som DO Cava. DO i Spanien är ett ursprungsområde, exempelvis Ribera del Duero, Valencia eller Navarra. När det gäller Cava så är det lite annorlunda, det är ett ”ursprungsområde” som kan komma från olika områden. Även om en Cava måste framställas enligt den traditionella metoden så är inte begreppet Cava en kvalitetsstämpel utan det spelar ingen roll om den kostar 1 Euro eller 999 Euro, det är fortfarande en Cava och det blir lite förvirrande.

Redan 2012 valde producenten Raventos att lämna Cava p.g.a. de stora jättarna och den 30 januari i år släpptes nyheten att producenterna Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat och Mas Candí lämnar Cava och tillhör numera organisationen Corpinnat. För att tillhöra Corpinnat är reglerna lite mer strikta:
Druvorna måste vara lokala och komma från ett specifikt område inom D.O Penedes. Producenten får köpa druvor, men max 25 procent till ett pris som uppgår till minst 0.70 euro per kilo.
Det skall vara ekologiskt certifierade druvor och de skall skördas för hand. Ett vin med benämningen Corpinnat skall komma från en vingård som är planterad med minst 90 procent av de lokala druvsorterna:

Parellada
Xarel-lo
Macabeo (Viura)
Malvasia

Druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Trepat får bara utgöra högst 10 procent av den planterade arealen.

För rose är endast Monastrell, Garnacha, Sumoll och Xarel-lo rosé tillåtna.

Allt vin ska vinifieras på vineriet och ska lagras i minst 18 månader på sin jästfällning.

Den 15/12 lanserades Gramona Imperial 2015 (varunr 92682, pris 219,-) i det tillfälliga sortimentet. Ett supervin om du frågar mig. Det är en cuvée på 50 % Xarel-lo, 30 % Macabeo (Viura), 15 % Chardonnay och 5 % Parellada. Druvorna vinifieras separat och har jäst på ståltank. Efter den andra jäsningen på flaska lagras vinet minst 60 månader på jästfällningen innan degorgering. Den “expedition liqueur” som tillsätts vid degorgering kommer från Gramonas solera som är över 100 år gammal. Något som bidrar till vinets elegans och komplexitet. Nivån på dosagen är 8 gram per liter. Det är en stor komplex doft med toner av rostat bröd, mjölkchoklad, bokna äpplen och karamelliserade valnötter. Smaken är mycket frisk med krämiga bubblor. För mig är Corpinnat/Cava ett vin som passar utmärkt till rätter med saffran och curry, exempelvis Paella. I kväll på min webbprovning skall jag avnjuta den till Räkor i saffranscremé (recept nedan– Gramona Imperial 2015
1-1½ dl majonnäs
3-5 msk crème fraiche
1 påse saffran
½ krm cayennepeppar
500 g oskalade räkor
100 g färska svamp
Salt

  1. Finhacka svampen och fräs den tills all vätska försvunnit, tillsätt lite smör och stek några minuter.
  2. Blanda majonnäs, créme fraiche, saffran och cayennepeppar. Tillsätt räkor och svamp. Smaka av med salt.

Majonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
4/5 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1.5-2 dl rapsolja
Mixa äggula, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar med en mixerstav, tillsätt oljan droppvis till fast konsistent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *