Dags att damma av en klassiker, Samos Vin Doux 2018 (varunr 4633, pris 110,-). Det här var ett s.k. YPK vin (Yrsel Per Krona) vin för gänget på bänken på 90- och början av 2000-talet. Något som medförde att det här vinet inte hittade in i de fina salongerna och så är det fortfarande av någon anledning vilket är väldigt synd. Samos Vin Doux är ett riktigt bra vin från den greiska ön Samos kooperativ Union des Coopératives Samos. Det är ett ett dessertvin gjort på druvan Muscat de Samos och framställt enligt metoden vin de liquer, vilket innebär att druvsprit tillsätts till ojäst druvmust vilket ger ett sött och alkoholstarkt vin. Det här är riktigt fyndvin som du kan servera till vit chokladmousse (recept nedan) eller blåmögelost med fikonmarmelad för att nämna några exempel. Det är en stor doft med toner av torkade stenfrukter och honung. Mycket söt, men välbalanserad smak.
Vit Chokladmousse med romrussin och pepparkakssmulor
Det här räcker som dessert för 8 personer och tilltugg till minst 20.
4 dl vispgrädde
300 gram vit choklad
2 ägg
2 dl turkisk yognurt
Romrussin
1 dl rårörsocker
1 dl vatten
1 dl rom
2 dl ekologiska russin
Garnityr
Krossade pepparkakor (kör i matberedare med kniven)
Gör så här:
- Romrussin: Koka rårörsocker och vatten. Häll i rom och russin. Låt dra ett par timmar.
- Vispa grädden fast. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Vispa äggen och tillsätt chokladen snabbt under kraftig omrörning. Blanda i youghurten och vänd till sist ner grädden. Häll moussen i en skål. Låt stå i kylen minst två timmar.
- Toppa moussen med romrussin och krossade pepparkakor.