Månadens druva Viognier

Vi är för tillfället mitt inne i förberedelserna inför VM i blindprovning som går av stapeln på Château Smith Haut Lafitte den 10 oktober. En av de druvor som var med på det senaste träningspasset var Viognier. Det är en druvsort som jag har haft svårt att uppskatta, förmodligen för att jag tycker om friskare vita viner. Men allt har sin tid och nu börjar jag tycka om den mer och mer.
Druvan har sitt ursprung i norra Rhône, förmodligen Condrieu eller Ampuis. Den omnämndes första gången i slutet av 1700-talet.
Viognier är en tjockskalig druva som har förmåga att samla på sig socker under mognaden, vilket ger viner med hög alkoholhalt och låg fruktsyra, vilket är två av markörerna jag har för att identifiera den i munnen, vinerna känns också lite feta och kladdiga (ej negativt) med en markerad beska i avslutningen.
I doften brukar jag hitta vita blommor (mysk) tillsammans med färska stenfrukter och en lätt unken underton som påminner om den blöta lusekoftan som var obligatorisk under uppväxten i Norge.
Sätt ihop en egen provning och hitta dina markörer och avsluta med kyckling i mangosås. (recept i tidigare inlägg)


McManis Viognier 2019 (varunr 6290, pris 99,-)
Delas Viognier 2018 (varunr 75720, pris 99,-)
Yalumba Organic 2018 (varunr 6466, pris 149,-)
Château Beauchêne Viognier 2019 (varunr 76751, pris 173,-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *