Mjukt och trevligt från Dourodalen

I går kväll stod Portugal på agendan, tyvärr är det alldeles för sällan jag har provningar på viner från detta fantastiska vinland. Det är max två gånger per år. Jag är förvånad över att intresset inte är större, när vi pratar om kvalitet i förhållande till pris så är Portugal i topp tillsammans med Spanien, Sydafrika, Argentina och Chile. De har förmodligen den största mångfalden vad det gäller viner tack vare att de har mer än 300 inhemska druvsorter som bara är planterade inom landets gränser. Mångfalden kanske också är deras största problem eftesrom merparten av konsumenterna vill köpa något de känner igen, Zinfandel, Tempranillo, Chardonnay, Cabernet Sauvignon m.m. Det är betydligt svårare att sälja viner framställda av druvsorter somBical, Encruzado, Tinta Amarela, Baga och Trincadeira, för att nämna några.

Ge Portugal en chans, du kommer inte att ångra dig. Jag kommer att tipsa om några högklassiga och prisvärda viner de närmaste veckorna.

Först ut Vertente 2014 (varunr 78734, pris 182,-) från producenten Niepoort, som är inne i den femte generationen, Verena Niepoort och henne bror Dirk. Dirk har tillsammans med sina kollegor i Douro boys varit drivande för att utveckla bordsvinerna i Dourodalen, en område som främst förknippas med portvin.

Vertente 2014 är en s.k. field-blend (de olixa druvsorterna växer, skördas och vinifieras tillsammans) på bl.a. Tinta Roriz (Tempranillo) och Touriga Franca. Efter jäsning har de fått vila 17 månader på franska piece (228 l).

Det är en inbjudande doft med parfymerade toner, mörka frukter, lakrits och mörk choklad. Smaken är mjuk med väl integrerade tanniner och en lång eftersmak, vilket gör att det till ett perfekt sällskapsvin som kan serveras tillsammans med lite ugnsrostade mandlar. Servera 14-16 grader.

Vad väntar du på? Lägg din beställning redan idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *