Det fanns en tid då de en Sauvignon Blanc från Sancerre och Pouilly Fumé var strama och krispiga, rent doftmässigt var de förväxlingsbara med en Petit Chablis eller en neutral Riesling. Sedan erövrade de överextraherade Sauvignon Blanc vinerna från Marlborough världen och plötsligt skulle allt dofta söt fläder och krusbär.
Men det finns fortfarande hopp för vi som vill ha en klassiker. På en provning i tisdags hade jag med Chateau Favray Pouilly Fumé (varunr 78409, pris 179,-) som har en doft- och smakprofil helt i min stil.
Till en början en rätt neutral doft som öppnar sig efter en stund i glaset, då en diskret doft av nässlor långsamt växer fram, smaken är frisk, stram och välbalanserad. Det perfekta sällskapet till en chevré med karamelliserad valnötter och närproducerad honung eller en chevrérisotto med rödbetschips.
Vinet är certifierat enligt Terra Vitis (hållbart).
Allt som det skall vara med andra ord.