Nachosgratäng

God fortsättning och jag vill tillönska Er alla ett bättre 2021. År 2020 kan sammanfattas på många sätt och vis, men om jag skall använda sex ord så blir det: ”Allt är möjligt, inget är omöjligt”. För ärligt talat, vem trodde för exakt ett år sedan att de skulle sluta kindpussas i Italien, Spanien och Frankrike? Jag tänkte väl det… Så det är väl lika bra att fortsätta leva efter dessa sex ord, då är det betydligt enklare att nå sina realistiska mål.
Jag startar matåret med en fredagsklassiker, Nachosgratäng, jag tillhör ju den första generationen av de som åt fredagstacos, redan i början av 1990-talet.
Nachosgratäng
Det här behövs för 4 personer
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
150 – 200 gram rå chorizo skuren i små bitar
600 gram lokal köttfärs
1 tsk malen koriander
1 tsk malen fänkål
1 msk spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
1 ½ tsk chilipulver
400 gram krossade tomater
Salt och grovmalen svartpeppar
1 påse nachoschips
300 gram finriven långlagrad hårdost
Olja att steka i

Tomatsalsa
2 tärnade tomater
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 skivad grön chili
1 pressad lime
1 tärnad avokado
Färsk koriander
Salt

2 dl crème fraiche eller smetana

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 o C.
  2. Fräs lök och vitlök tills det blir mjukt och lägg åt sidan. Fräs chorizo och köttfärs tills det är genomstekt. Lägg tillbaka lök och kryddorna och blanda ihop.
  3. Tillsätt de krossade tomaterna och låt puttra 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Lägg ett lager med nachoschips i botten på en eldfast form, ringla över sås och strö över ost, sedan ett lager nachos chips osv.
  5. Stek i ugnen cirka tio minuter tills osten fått fin färg.
  6. Tomatsalsa: Blanda ihop ingredienserna till tomatsalsan och smaka av med salt.
  7. Servera nachosgratängen tillsammans med tomatsalsan och toppa med en klick crème fraiche/smetana.

Dryckestips
Beroende på smak och tycke kan du välja något av vinerna med * från januarifönstret nedan.

Alkoholfritt
Vi förlänger julen och avnjuter den utmärkta Sigtuna Winter N.A.P.A. (varunr 1927, pris 16,90). Servera 10-12 grader.

”Januarifönstret” – Sju vintips för en tunn plånbok
*Perelada Cava Stars Brut Organic 2018 (varunr 72601, pris 109,-) – Servera runt 10 grader.
La Désirée Chardonnay 2019 (varunr 6321, pris 89,-) – Servera 10 – 12 grader.
*Mulderbosch Rosé 2020 (varunr 6077, pris 89,-) – ”Funkar till allt, passar till inget”, så de här är allsidigt. Servera 10 – 12 grader.
*Fasoli Gino Bardolino 2019 (varunr 2340, pris 95,-) – Servera 14 – 15 grader.
*Marc Dudet Beaujolais Villages 2018 (varunr 2317, pris 99,-)
Ken Forrester Cabernet Sauvignon 2019 (varunr 2502, pris 99,-) – Servera 17 – 18 grader.
Braida Brachetto d’Aqui 2019 (varunr 6260, pris 99,-) – Utmärkt dessertvin, som är lätt att tycka om, servera 10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *