Rosévinstips inför våren och sommarens festligheter

Jag skrev det redan för några veckor sedan, att så fort den första solstrålen visar sig på våren så exploderar försäljningen av roséviner och därför finns det anledning att ge Er mina rekommendationer på roséviner inför våren och sommarens festligheter. Personligen dricker jag rosé året runt.

Rosévin är ju lite av ett fenomen, för 6-7 år sedan var det något alla såg ner på och det hade ganska dåligt rykte, mycket beroende på gamla klassiker som Mateus i sin speciella flaska, det förskräckliga Perle Rosé som jag minns från 80-talet och White Zin från Kalifornien.

Men plötsligt hände något, det blev trendigt att dricka rosé, gärna den blekrosa varianten, som har sitt ursprung i Provence. Den uppstod på 60-talet i samband med charterturismen till Cannes, Nice, St. Tropez m.fl. Turisterna lade några isbitar i den mörka rosén som serverades och den blev blek och läskande och en ny trend hade skapats. Producenterna hakade på och började framställa ljusa roséviner och de blev stilbildande.

Historiskt har rosévinerna varit mörka och i min mun är det också de som är bäst. Vinerna kan delas in i tre kategorier:

”Bassängrosé” – Bleka och smaklösa med tillsatt socker som skall drickas vid poolen.

”Aperitifrosé” – Fortfarande bleka, men med lite mer karaktär och mindre socker.

”Matrosé” – Mörkare i färgen och kraftfull smak.

Om jag skall generalisera, så är rosé det vin som ”fungerar till allt, men passar till inget”. En sanning med modifikation eftersom välgjorda roséviner är mycket bra matviner, framför allt till sommarens bufféer med många olika smaker och läs och häpna till surströmming.

Majoriteten av alla roséviner framställs genom att musten får en kort skallkontakt under jäsningen, så smakproflen är mer som ett vitt vin fast från blå druvor. Det finns undantag vad det gäller rosé, exempelvis Champagner. De framställs genom att lite rött vin tillsätts.

Här nedan följer mina tips utan inbördes rankning, de flesta finns i beställningssortimentet, så ha lite framförhållning. För den krassa verkligheten är att merparten av de viner som finns på hyllan har framställts med odlad jäst för att få den smakprofil som Systembolaget efterfrågar och fått en tillsats av socker för att dölja den dåliga kvaliteten.

Lez Lauzeraies Tavel 2017 (varunr 2724, pris 119,-), undantaget som bekräftar regeln gällande beställningssortimentet. Den finns på hyllan i många butiker. Sveriges bästa rosé enligt vinjournalisterna. För dig som vill göra ett s.k. superfynd så finns årgång 2015 i beställningssortimentet, varunr 70552, pris 79,-)

Galets Rosé (varunr 76924, pris 119,-), ett nytillskott som jag varmt rekommenderar. Levereras i kollin om sex flaskor, men sommaren är ju lång.

Ribas Rosat (varunr 79361, pris 155,-) – En hyllad rosé från semesterön Mallorca.

Rose de Purcari (varunr 72881, pris 150,-) – Vi skall inte blanda ihop idrott och alkohol, men… För varje såld flaska av denna framstående rosé (enligt mig topp 3 i Sverige) skänker importören 5 kronor till välgörande ändamål för barn och unga i Moldavien. Behjärtansvärt i en värld där alla jagar vinster. Försäljningen av det här vinet är orsaken till att vi kanske får se ett moldaviskt lag i Piteå Summer Games detta år. Säljs i kollin om sex flaskor. Vill du testa innan, så finns den på Ångbryggeriet i Piteå från den 8 maj.

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé (varunr 70576, pris 189,-) – För dig som vill ha bubblor i glaset rekommenderar jag denna.

Alkoholfritt

Jag avslutar med några alkoholfria tips.

Jacobs Creek UnVined Rosé 2017 (varunr 1907, pris 59,-) – Snyggt och välgjort från Jacobs Creek.

Arc-En-Ciel Vin de Rosé Mousseaux Grenache Brut 2016 (varunr 1932, pris 57,-)Ett riktigt bra bubbel, som bara innehåller 31 gr/socker per liter.

Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé (varunr 1983, pris 89,-) – Jag avslutar med bästa, den här är högklassig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *