Glutenfri vegetarisk pizza

Gluten eller inte gluten, det är frågan? Jag skall inte ge mig in en diskussion om det utan konstaterar att jag mår mycket bättre när jag har minskat mitt intag av gluten. Något jag har experimenterat en hel del med är att göra en bra pizzabotten, det finns många alternativ, blomkål, bovete, mandelmjöl och rismjöl för att nämna några. Jag har fastnat för rismjöl, de tre förstnämnda är också bra, men blir lite för dominerande i smaken. Om du hittar rårismjöl är det ännu bättre. Tomatsåsen går utmärkt att servera till pasta, det är min dotters favoriträtt, den blir ännu godare om den tillagas dagen innan och smakarna får sätta sig. Ett bra glutenfritt alternativ till pasta är att strimla zucchini istället.

I krönikan om två veckor kommer jag att tipsa om sommarviner.

Glutenfri vegetarisk pizza
Det här behövs för 2 pizzor (3-4 personer)
25 gram jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 tsk fiberhusk
6 dl rismjöl + lite till utbakning

Gör så här:

  1. Rör vatten, jäst, salt och fiberhusk, låt de svälla 15 minuter.
  2. Tillsätt rismjölet och jobba ihop till en slät deg, den skall kännas lite kletig. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
  3. Lägg degen på ett bakplåtspapper, strö lite rismjöl över degen och lägg ett bakplåtspapper på ovanpå. Tryck först ut degen och kavla sedan. Ta bort bakplåtspappret på ovansidan och förgrädda 5-7 minuter på 225 o Förgräddningen är framgångsfaktorn, det gör att Pizzan blir mycket frasigare.

Tomatsås
1 finhackad gul lök
1 burk krossade tomater (gärna Mutti)
½ dl koncentrerad tomatpuré
¾ tsk salt
1 krm svartpeppar
10-15 Basilikablad
Olja

Gör så här:

  1. Fräs löken i oljan 3-5 minuter, tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt puttra 25-30 min, lägg ner basilikabladen sista fem minuterna. Mixa såsen slät med mixerstav.

Topping
1 liten aubergine
1 röd paprika
1 röd chili i skivor
10 skogschampinjoner
Basilikablad
1 (130-150 gram) Mozzarella
150 gram fetaost
3-4 dl smakrik riven ost

Alternativen vad gäller topping är ju oändliga, men ovanstående sammansättning ger bra balans mellan smakerna. Vill du inte ha vegetarisk, toppa med några skivor Prosciutto de sista 3-4 minuterna.

För att auberginen skall få rätt konsistens, skär den i skivor på längden, strö salt på båda sidor och låt ligga på ett bakplåtspapper 30 minuter så att allt vätska sugs ut, torka med ett hushållspapper och stek i olja i en grillpanna 2-3 min på varje sida.

Bred ut tomatsåsen på den förgräddade pizzabottnen, strö över mozzarella och riven ost, toppa med aubergine, skivad paprika, skogschampinjoner, och fetaost. Grädda i ugnen på 225 O C 10-15 minuter. Toppa med basilikablad innan servering.

Vintips

Pizza, ja då är Italien det naturliga alternativet. Här kommer två heta tips från beställningssortimentet. La Corte del Pozzo Valpolicella 2016 (varunr 72121, pris 135,-). Det perfekta alternativet för dig som önskar ett lite mjukare vin, välbalanserat med lång eftersmak. För dig som vill ha lite mer kraft och tanniner rekommenderar jag Brunello di Montalcino La Fuga 2012 (varunr 12330, pris 299,-), med tanke fetman och sältan från osten kommer Brunellon att upplevas mycket mjukare än den är.

Alkoholfritt

Tyvärr finns det inget italienskt alkoholfritt alternativ, så det får bli Domaine de La Prade Organic Merlot Shiraz (varunr 19000, pris 89,-) ett vin jag rekommenderade för en månad sedan och har fått bra återkoppling på.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *