Sommarviner

Det här inlägget publicerades i Gratistidningen i Piteå,Luleå och Boden den 30/5.

Det small bara till och sen kom sommaren. Den 13 maj lämnade jag Piteå för en nio dagars vinresa till Rioja, Txacoli (Baskien) och Champagne, det fanns fortfarande lite snö kvar i diket. Jag såg fram emot sol och värme i norra Spanien. När vi landade i Bilbao på kvällen var det sju grader, så var det med den värmen, men det blev bättre. När jag kom hem på natten till den 22 maj var det grönt överallt, så jag konstaterade att solen och värmen lämnade jag i Sverige.

Vi får hoppas att sommarvärmen håller i sig till långt in på hösten och därför passar det väl utmärkt med tips på lite viner inför sommarens festligheter. En del är gamla favoriter, men alla vinerna kommer från producenter som jag har träffat här i Sverige eller besökt på plats.

Mousserande

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (varunr 7725, pris 149,-) – Drottningen av Chablis går från klarhet till klarhet och det här är Champagnekänsla för halva priset.

Langlois Crémant de Loire Brut (varunr 7404, pris 139,-) – För Er som vill ha lite sötma är det här ett utmärkt alternativ till Prosecco.

Pointillart-Leroy Descendance Brut (varunr 70318, pris 299,-) – Den bistra sanningen är att 90 % av alla druvor i Champagne kommer från små odlare, men det är de stora märkena som står för 80 % av produktionen/försäljningen. Det här är en fantastisk Champagne från en lika fantastisk kvinna. Juliette Pointillart är ensamstående med två barn, hon driver sin egen vingård på 5,1 ha med lite hjälp av sina pappa och en önolog. Hon är ekonom, marknadsförare, vingårdsarbetare, administratör, vinmakare och framför allt en närvarande mamma. Jag blev helt tagen när jag besökte henne i söndags. Att hon sedan gör en av bästa Champagnerna om vi ser kvalitet i förhållande till pris gör inte saken sämre. Beställningssortiment.

Vita viner

Jean Biecher Pinot Gris 2016 (varunr 81401, pris 99,-) – Ett utmärkt instegsvin för de som tycker att vita viner är för syrliga (”sura”), här balanseras syran upp av lite sötma. Ett vin som är en perfekt partner till sushi och fisk/skaldjursrätter med inspiration från det sydostasiatiska köket.

Mulderbosch Chardonnay 2017 (varunr 6006, pris 119,-) – Ett välgjort vin med lite smörigare karaktär som passar utmärkt till den grillade laxen med syrliga/krämiga tillbehör.

Röda viner

El Rey Old Vine Garnacha 2013 (varunr 2260, pris 79,-) – Det i särklass bästa röda vinet under 80 kronor på Systembolaget. För dig som hade tänkt välja box på den stora festen, välj fyra flaskor El Rey. Beställningssortiment.

Masi Campofiorin 2014 (varunr 5123, pris 125,-) – I en tid då Systembolagshyllorna domineras av italienska sockerbomber med svarta etiketter med guldskrift känns det bra att kunna luta sig mot denna klassiker som har funnits på hyllorna i 24 år. Ett välbalanserat mjukt vin som finns både som halv- och helflaska samt på magnum.

Baltos 2014 (varunr 79246, pris 119,-) – Piteå är den enda butik i landet som har detta vin på hyllan, Ni övriga får beställa. Det hyllas av kritiker runt om i världen, men Sverige har inte upptäckt det än. Det kommer från den lika kritikerhyllade regionen Bierzo i norra Spanien.

Château de Bouscassé 2013 (varunr 2204, pris 149,-) – För dig som gillar kraftfulla och sträva viner är det här det givna valet. År efter år levererar det här vinet från den framstående producenten Alain Brumont i Madiran. För dig som har ett barn eller barnbarn som är fött 2013, köp några flaskor och korka upp när barnet har blivit vuxet 2033.

Rosé

Mirebeau Pure en Provence 2017 (varunr 72475, pris 129,-) – Jag hade inte hunnit prova detta när jag skrev min rosékrönika, men det har varit väldigt omtyckt på de roséprovningar jag har haft under våren.

Alkoholfritt

Mouserande

God Dryck No 1 (varunr 1959, pris 86,-) – Ett trevligt bubbel, som är en utmärkt aperitif. Positivt också att vinsten från försäljningen går till välgörande ändamål, betydligt bättre än att det går till en s.k. ”kändis”.

Vita

Santa Monica Organic White (varunr 1977, pris 49,-) – Friskt och fruktigt och ett extra plus för den låga sockerhalten.

Torres Santa Digna Sauvignon Blanc 2017 (varunr 1987, pris 65,-) – Från en av mina favoritproducenten, den karismatiske Miguel Torres kommer detta friska vin som är perfekt till en Chevré med honung och rostade valnötter. Det finns nog ingen enskild individ som har investerat så mycket pengar för att klimatkompensera som Miguel Torres.

Most Flor de Raim Xarel-lo (varunr 11964, pris 69,-) – En häftig smakupplevelse, den rekommenderas till desserter, men prova den till kyckling- eller skaldjursrätter med lite hetta.

Röda

Här får det bli en bärdryck, de känns mer välbalanserade än de röda alkoholfria vinerna.

Roomi Svarta vinbär – Aronia (varunr 1923, pris 69,-) – Hög fruktsyra och bra strävhet gör det här till en bra följeslagare till en grillad köttbit av nöt/lamm/vilt som serveras med krämiga tillbehör eller en syrlig sås.

Om Ni har några frågor är Ni välkomna att kontakta mig på erik@grodahl.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *