Stekta harcot verts med tomatsalsa, bönröra och rostade mandlar

För ett par veckor sedan var dottern på semester med min mamma och sin storebror, vilket innebar en vecka utan att skjutsa till träningar i stan, så den tiden användes till att experimentera i köket och det blev några nya rätter, som jag kommer att dela med mig av under hösten och vintern. Veckans recept är med inspiration från det mexikanska köket med en europeisk touch. Mexico är ett land som har mer än 50 000 växtarter och av dessa är många ätbara, så det finns förutsättningar för ett kök med mångfald.
Stekta haricot verts med tomatsalsa, bönröra och ugnsrostade mandlar
Eftersom avokado inte tillhör de mest klimatsmarta valen i köket har jag gjort en röra på bondbönor och rödlök, ett fullgott alternativ. Om du ersätter avokadon i en guacamole med bönröra är det få eller inga som känner det i en blindprovning eftersom avokadon är mer en konsistensgivare.

Det här behövs till 2 personer
350 gram haricots verts
75 gram mandlar
1-2 finhackade vitlöksklyftor
3 tsk kapris
Smör att steka i
Flingsalt

200 gram bondbönor
½ finhackad rödlök
Salt och grovmalen svartpeppar

3 mogna tomater
1-2 msk finhackad koriander (alltid bra att ha ett paket i frysen)
½ rödlök
1 finhackad grön pepparfrukt
1-2 tsk rapsolja
1 msk limesaft
½ tsk salt
½ tsk rårörsocker
Ev. salt och grovmalen svartpeppar.

100 gram fetaost

Gör så här:

  1. Tomatsalsa: Skär tomaterna i fyra delar, gröpa ur dem och finhacka tomatköttet. Blanda med koriander, rödlök, pepparfrukt, rapsolja, limesaft, salt och rårörsocker. Smaka av och tillsätt ev. salt och peppar. Låt stå minst 20 minuter innan servering.
  2. Ugnsrostade mandlar: Sätt ugnen på 200 o C. Koka upp 1 dl vatten och 2 tsk salt, ta av från plattan och lägg i mandlarna 1 minut. Häll av vattnet och lägg mandlarna på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen 10 minuter. Skär mandlarna i mindre bitar.
  3. Bönröra: Koka bönorna i lättsaltat vatten 4-5 minuter. Lägg bönorna och rödlöken i en bunke och mixa tills det blir en slät röra, smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Stek haricots verts i smör 4-5 minunter och smaksätt med flingsalt, lätt åt sidan. Fräs vitlök och kapris 2-3 minuter.
  5. Servera enligt bilden.

Dryckestips: Råa tomater, pepparfrukt och rå lök är en utmaning när det gäller vin, så många väljer öl till mat med inspiration från Mexico, men då blir det mer en törstsläckare. En utmärkt kombination blir det tillsammans med en krispig Sauvignon Blanc från Chile eller en Posip från Dalmatien, båda mina rekommendationer finns i beställningssortimentet, beställ båda och testa vilken du tycker är bäst till denna rätt. Serveringstemperatur 10-12 grader.
Merga Victa Posip 2021 (Nr 72574, pris 149,-)
Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc 2020 (Nr 51906, pris 139,-)

Alkoholfritt: Här får det bli en öl och Lervig No Worries Pineapple IPA Alcoholfree (Nr 82212, pris 16,90) matchar utmärkt till denna rätt. Serveringstemperatur 10 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *