Stroganoff med rotselleri och morötter

Jag fortsätter på det inslagna spåret med rotsaker, även denna vecka är rotsellerin med, jag lovar att det dröjer till nästa gång det dyker upp rotselleri. Det här är en snabblagad stroganoff som kan göras lite festligare genom att servera med färsk pasta och toppa med riven Västerbottensost. När jag provlagade åt jag den utan tillbehör och då blev det mer lunchkänsla, dock en riktigt god lunch. Använd gärna en koncentrerad tomatpuré, det är lite som att köpa ketchup till dottern, det är viktigt att läsa på baksidan vad den innehåller, den ”dyrare” är oftast billigare eftersom den innehåller mycket mer tomater jämfört med den ”billigare”
Stroganoff med rotselleri och morötter
Det här behövs för 2 personer
1 strimlad gul lök
1 morot skuren i smala stavar
200 – 300 gram rotselleri skuren i smala stavar
2 msk koncentrerad tomatpuré (Mutti eller liknande)
2 tsk senap (Västervik eller Dijon)
½ tsk rökt paprikapulver
2 dl grädde
Salt
Svartpeppar
Olja att steka i

Pasta
Riven Västerbottensost
Basilika

Gör så här:

  1. Stek lök, morötter och rotselleri i olja i en stekpanna 3-4 minuter, tillsätt sedan tomatpuré, senap och rökt paprikapulver och stek ytterligare några minuter. Häll över grädden och koka 3-4 minuter tills det får en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  2. Servera med pasta och toppa med riven Västerbottensost och basilika.

Dryckestips: När jag hade ett liknande recept med halloumi för fem år sedan, då rekommenderade jag torr riesling, nu är jag mer inte på en Fasoli Gino La Corte del Pozzo Bardolino 2021 (Nr 2340, pris 99,-) Servera 13-15 grader.

Alkoholfritt: Lervig No Worries Pinapple IPA Alcohol Free (Nr 82212, pris 16,90), serverad runt 10 grader matchar denna rätt perfekt.

Tips på gott tilltugg: På mina provningar brukar jag ha med en kronärtskocksröra (finns färdig på Willys, ICA, COOP) som jag har på baguettskiva och toppar med kapris. Jag träffade en provningsdeltagare på Espressohouse och hon hade tagit det ett steg vidare och toppat med Västerbottensost och kört det i ugnen, provade själv och det var riktigt gott, funkar också bra till ovanstående vin, så här har Ni en två rätters på nolltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *