Surkål, nyttigt och klimatsmart

Jag kommer ihåg första gången vi lagade surkål hemma på traditionellt vis, det doftade verkligen till en början, men det var det värt. Surkål är så gott, nyttigt och klimatsmart. Ät det gärna 2-3 gånger per vecka det är bra för tarmfloran. Det enda som behövs är vitkål och salt, men en del kryddar med exempelvis kummin. Perfekt tillbehör till exempelvis Bratwurst eller torskrygg.

Det här behövs för en sats som räcker några veckor

2 kg vitkål
2 msk salt

Gör så här:

  1. Skölj och finstrimla surkålen.
  2. Blanda salt och surkål i en stor bunke och låt det stå i rumstemperatur 30 minuter. Stöt kålen så att vätskan släpper och vätska ur den tills allt vätska är borta.
  3. Pressa ner kålen i glas med bygellås och gummiring. Lämna 2-3 cm luft upptill så att det inte svämmer över när kålen börjar fermentera.
  4. Förvara mörkt i rumstemperatur. Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta trycket och kontrollera jäsningen. Det börjar bubbla i burken efter 1-3 dagar. När det inte längre pyser när du öppnar locket så kan du sluta öppna locket och låt det stå ett par veckor i rumstemperatur och ställ sedan in i kylen där den håller sig flera månader i oöppnad burk.

Lycka till!

 

 

2 tankar om “Surkål, nyttigt och klimatsmart

  1. jonas i jkpg says:

    jag älskar surkål.jag brukar blanda råg och korn så det blir som potatismos. och mycket surkål.salt o svartpeppar klick smör.det är så gott att jag enkelt hade kunnat äta detta varje dag.surkål är altenativ i stället för köttprodukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *