#thesherryrevolution del 7 – Medium/Cream

Det skall sägas med en gång, det finns inget som har gjort Sherry så känt som den blåa flaskan Bristol Cream, men det finns heller inget som har skapat så många förutfattade meningar om Sherry som den här drycken. Ursrunget till denna Sherry kommer från Bristol, därav namnet, från 1860-talet och framåt började den att “erövra” världen och från och med 1950 är det den mest sålda Sherryn i världen. Det är en sherry för den äldre generationen, när min mormor fyllde 80 år 2003 serverade jag sex helflaskor Bristol Cream till sällskapet som “avnjöt” dessa till snittar (norsk variant på Smörrebröd. Allt eftersom den äldre generationen tunnas ut så minskar försäljningen av Bristol Cream, låt det fortsätta, inte att den äldre generationen tunnas ut utan att försäljningen minskar, för Bristol Cream gör mer skada än nytta,

Den framställs vanligen genom att Vino de Jerez av typen Oloroso eller Amontillado blandas med en söt PX eller Moscatel alternativt att det sötas med arrope, som är en ihopkokt koncenterad druvmust.

Nu är det inte så att all medium/cream är dålig, det finns ju bl.a. Gonzalez Byass Matusalem eller Harveys Oloroso V.O.R.S., men varför skall vi dricka medium/cream när det finns PX? Och om PX skriver jag mer i morgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *