#thesherryrevolution del 8 – PX

Jag avslutar den här “sherryresan” med viner framställda av druvan Pedro Ximenéz. Det mesta pekar på att druvan har sitt ursprung i Andalusien. Pedro Ximenéz är en liten tjockskallig druva, rik på socker och som ger hög avkastning.

Trots att vi förknippar den med sherry, så finns de största planteringarna  av Pedro Ximenéz i distriktet Montilla-Morilles som ligger nordost om Jerez.  Det är också härifrån merparten av druvorna i PX vinerna från Jerez kommer beroende på att det är tillåtet enligt den spanska vinlagen att använda druvor från Montilla-Morilles både i Jerez och Malaga.

Majoriteten av alla viner från Pedro Ximenéz är förstärkta och druvorna har ofta fått soltorka för att öka koncentrationen av socker (en process som kallas Asoleo)

Trots att jag har svårt med socker, fullkomligen älskar jag PX-vinerna som är utmärkta desserviner. Både de starka och söta vinerna passar utmärkt till chokladdesserter gärna med inslag av karamelliserade valnötter. En annan favorit för mig är att hälla lite PX över vaniljglass, men min senaste favorit är dadlar som fylls med torrostade jordnötter som sedan doppas i mörk choklad, får stelna i kylskåpet på ett bakplåtspapper för att sedan rullas i lakritspulver, det går att bli religiös för mindre.

Här kommer tips på några bra viner och framför allt mycket prisvärda viner från Pedro Ximenéz både från Montilla-Morilles och Jerez.

Don PX (varunr 8266, pris 189,-/helflaska) – här är sockerhalten hela 451 gram per liter.
Don PX Gran Reserva 1988 (varunr 76180, pris 189,-/halvflaska) – Utmärkt på egen hand eller att hälla över glassen.
Nectar Pedro Ximenéz (varunr 76540, pris 89,-/halvflaska)
Monteagudo Pedro Ximenéz (varunr 8328, pris 99,-/halvflaska)

Trots att det här var sista stoppet innebär det inte att du skall sluta dricka sherry, jo förresten du kan sluta använda namnet sherry och benämna det vad det är Fino, Amontillado, Palo Cortado, Manzanilla eller PX. Jag hoppas du i likhet med mig blir en ambassadör för denna fantastiska dryck, använder #thesherryrevolution och sedermera blir medlem i Vino de Jerez by Erik Grödahl som är en förening som skall verka för att sprida kunskap om denna dryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *