Mat- och dryck by Erik Grödahl vecka 42

Det här inlägget var infört i Gratistidningen i Piteå, Älvsbyn, Boden, Kiruna och Pajala den 17/10 och är författat av undertecknad-

Repetition är kunskapens moder, så jag passar på att nämna det igen, nästa lördag den 27/10 är det Vinmässa på Piteå Stadshotell mellan klockan 13 och 17. Efter mässans slut är det provningar på temat Champagne och #ursprungSpanien kl. 18 och 4-rättersmiddag med måltidspaket kl. 20. Mer information finns på www.piteastadshotell.com eller skicka ett mejl till erik@grodahl.se för att få dina funderingar besvarade. Varmt välkommen till årets vinupplevelse i Norrbotten. För dig som gillar både vin och fotboll, börja med ett besök på Vinmässan, heja sedan fram Piteås damer till SM-guld och avsluta med Champagneprovning för att fira oavsett hur det slutar, för Piteådamernas säsong är värd att firas.

Veckans recept är en smakrik och lättlagad laxrätt. Receptet är en bra bas för många maträtter, laxen kan exempelvis bytas mot kyckling eller bönor, paprikan mot sockerärtor, zucchini mot nudlar, möjligheterna är oändliga, det är bara fantasin som sätter gränserna. Det viktigaste är, det är gott och går snabbt att tillaga. För mig är snabbmat p.g.a. tidsbrist inget alternativ eftersom den snabbaste maten och godaste maten gör du hemma.

Lax crossover by Erik
Det här behövs för 2 personer:
350 gram skinn och benfri lax i tärningar
2 msk soja
Olja för att smörja formen
1 finhackad liten gul lök
1 gul och 1 röd paprika skuren i mindre bitar (ca 250 gram)
1 finhackad röd chili
300 gram zucchini i tunna små stavar
Olja att steka i
Torrostade jordnötter
Koriander

Sås
4 tsk sesamolja
2 msk jordnötssmör
2 msk finriven ingefära
2 msk pressad limejuice (1 stor eller 2 små lime)
3 msk soja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175o C och rör ihop ingredienserna till såsen. Generellt när det är lime i ett recept är det viktigt att det anges i mängd pressad juice eftersom det varierar beroende på storleken på limen och det är smakmässigt stor skillnad på 1 msk och 2 msk lime.
  2. Smörj en ugnsform med olja, lägg i laxen, häll över sojan och blanda ihop. Stek i ugnen 10 minuter.
  3. Stek löken 2 minuter på medelvärme, tillsätt paprika och chili och stek ytterligare 2 minuter, blanda ner 2/3-delar av såsen och rör ihop, avsluta med att blanda ner zucchini och värm 2 minuter.
  4. Blanda laxen och grönsaker, servera med resterande sås och toppa med lite jordnötter och koriander.

Dryckestips:

En sådan maträtt är ett typexempel på s.k. crossover, där råvaror och smaker från olika matkulturer blandas. Här det är en blandning av sälta från sojan/jordnötter, syrlighet från lime, sötma från paprikan, hetta från chilin och fet konsistens från laxen och jordnötssmöret. Det krävs ett vin med naturlig restsötma för att skapa balans. Jag provade tillsammans med Louis Sipp Gewurztraminer Nature’S 2015 (varunr 78275, pris 215,-) från Alsace. Gewurztraminer är en aromatisk druvsort (tydliga dofter). Om du enbart dricker vinet kan det upplevas lite sött p.g.a. restsötman, men maten och vinet lirar helt fantastiskt tillsammans. Benämningen Nature’s innebär att det är ett ungt vin från ekologiskt jordbruk och ’S skall påminna om ursprunget Sipp. Så beställ några flaskor för optimal smakupplevelse.

Alkoholfritt: Från producenten Llopart i Katalonien som främst förknippas med Cava kommer Most Flor de Raim (varunr 11964, pris 40,-). Det här vinet är gjort på druvmust vilket innebär 0 % alkohol, restsötman blir då också högre jämfört med ett alkoholfritt vin som avalkoholiseras, men precis som jag skriver ovan det blir en perfekt match med maten. Most flor de Raim finns på hyllan i Piteå och på Storheden i Luleå och kan beställas till andra butiker. Det är alltid bra att ha några flaskor hemma som alkoholfritt alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *