Toast skagen & räksoppa

Förra veckan hade de ”Stammispris” på 1 kg räkor på vår fina ICA-butik i Jävrebyn. Tanken var att tina dem, baka bröd och göra en Aioli och avnjuta till Djurgården-Brommapojkarna på kvällen. Men i en familj med flera viljor blev det skagenröra och kokt potatis. Vi försöker leva hållbart i den mån det är möjligt så räkskalen gjorde jag fond på och utifrån det föddes idén till en två rätters för fyra personer på 1 kg räkor (blir ca 400 gram skalade, så 250 gram till Toast Skagen och 150 gram till Soppan). Toast Skagen och räkfonden gör du dagen innan.

Toast skagen för 4 personer
250 gram skalade räkor
1 ½ dl majonnäs (recept nedan)
½ dl crème fraiche eller smetana
1-2 msk starksenap
Salt
Dill
Kapris eller röd tångrom att toppa med.

Blanda majonnäs, crème fraiche/smetana, senap och dill, smaka av med salt och tillsätt sedan räkorna.
Servera på smörstekt toast och toppa med kapris eller röd tångrom.

Majonnäs
1 ägg eller 2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 ½ tsk vitvinsvinäger
3-4 krm salt
½ krm vitpeppar
3-4 dl olja

Mixa alla ingredienser förutom oljan. Tillsätt sedan oljan droppvis medan du mixar tills konsistensen blir krämig.

Räkfond
Skalen från 1 kg räkor
1 finhackad gul lök
1 skivad morot
4-5 msk tomatpuré
1 liter vatten
Neutral rapsolja

Gör så här:
1. Fräs tomatpurén i oljan 2-3 minuter och tillsätt räkskal, gul lök och morötter, fräs ytterligare 5 minuter.
2. Häll ner vattnet, koka upp och låt sedan puttra på svag värme under locka 45 minuter.
3. Sila fonden och häll i en kastrull, koka upp och låt puttra ytterligare 30-45 minuter.

Räksoppa med aioli för 4 personer
Räkfond
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 skivad morot
2-3 skivade potatisar
3-4 dl grädde
150 gram räkor
Aioli (blanda den återstående majonnäsen med 2-3 finhackade vitlöksklyftor)
Ev. vatten
Salt
Olja

Gör så här:
1. Fräs lök, vitlök och morötter i olja 3-4 minuter.
2. Tillsätt räkfond och potatis, koka upp och låt puttra 20-30 minuter tills potatisen är klar.
3. Tillsätt grädde, koka upp och låt puttra 5-10 minuter, smaka av med salt, tillsätt vatten om soppan känns tjock.
4. Servera toppat med Aioli och räkor

Dryckestips: Toast Skagen kräver ett knastertorrt bubbel, Cava Privat Brut Nature Reserva 2021 (Nr 7904, pris 139,-) eller Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Brut Extra (Nr 7725, pris 175,-)
Till soppan tänker vi sol, sommar och södra Frankrike och då är rosé som gäller, Les Lauzeraies Tavel 2023 (Nr 149,-)

Alkoholfritt: Oddbird Blanc de Blancs (Nr 19041, pris 37,-) till Toast Skagen och Oddbird Rosé (Nr 13057, pris 37,-) till soppan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *