För ett par veckor sedan körde vi ”Balkan Weekend” med bl.a. Pljeskavica och Pasulj. Den sistnämnda rätten är en mustig böngryta som också kallas grav eller grah. Jag blev inspirerad av ett recept i ICA’s tidning Buffe’s septembernummer, som jag satte en personlig touch på utifrån vad kylen och skafferiet erbjöd. Medan maten tillagas passar det utmärkt med lite musik från Balkan, exempelvis en av mina favoriter Goran Bregovic
Pasulj by Erik Grödahl
Ca 400 gram kokta bönor, jag använde kidneybönor
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd pepparfrukt
2 röda paprikor skurna i bitar
300 gram skivad kabanoss
130 gram bacon skuren i mindre bitar
1 ½ msk rökt paprikapulver
400 gram krossade tomater
2-3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt och grovmalen svartpeppar
Fetaost eller vitost
Feferoni
Persilja
Nybakat bröd
Gör så här:
1. Fräs bacon och rökt paprikapulver på låg temperatur några minuter, tillsätt lök, vitlök, pepparfrukt, paprika och kabanoss, fräs ytterligare 3-5 minuter (tillsätt lite rapsolja om det blir för torrt).
2. Tillsätt krossade tomater, vatten, bönor och grönsaksbuljongtärning, koka upp och låt det sedan puttra under lock ca 45 minuter.
3. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Servera toppat med persilja, fetaost/vitost och feferoni tillsammans med nybakat bröd.
Dryckestips: Balkan på tallriken kräver Balkan i glaset, tyvärr finns inte The Dalmatian Dog Babic 2021 (Nr 2097, pris 139,-) på hyllan i någon av Systembolagsbutikerna i Norrbotten, men beställ en flaska eller två så gör den förhoppningsvis comeback för det här är mycket vin för liten peng. Servera 16-17 grader.
Alkoholfritt: Oddbird Presence Non Alcoholic (Nr 90515, pris 109,-) är ett trevligt tillskott bland de alkoholfria alternativen. Ett aromatiskt vin med relativt låg sockerhalt för att vara alkoholfritt (36 gram/liter). Servera runt 10 grader.
Tips från tillfälligt sortiment:
Alta Alella Mirgin Reserva Brut Nature 2020 (Nr 95059, pris 189,-). Passar utmärkt till en Paella, Manchego, oliver eller chorizo.